Antena Căutare

Lupta împotriva celei mai periculoase boli, în impas. Numărul cazurilor a crescut cu 2 milioane: "Nu ne aflăm în direcţia cea bună”

Lupta împotriva uneia dintre primele cauze de mortalitate în lume, stagnează în condiţiile în care 219 milioane de cazuri de malarie au fost înregistrate din 2017, reprezentând cu 2 milioane mai mult decât în anul precedent, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) publicat luni.

Lupta împotriva uneia dintre primele cauze de mortalitate în lume, stagnează în condiţiile în care 219 milioane de cazuri de malarie au fost înregistrate din 2017, reprezentând cu 2 milioane mai mult decât în anul precedent, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) publicat luni.

"Trebuie să schimbăm direcţia", a avertizat directorul-general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Nu ne aflăm în direcţia cea bună pentru a ne atinge obiectivele", şi anume "să reducem cu 40% incidenţa malariei şi mortalitatea asociată acestui flagel comparativ cu nivelul din 2015", a adăugat el.

"În primul rând unele ţări cele mai grav afectate de paludism au raportat o creştere a cazurilor (...) iar în al doilea rând nivelul de investiţii în lupta împotriva paludismului rămâne ineficientă", a subliniat responsabilul ONU.

Majoritatea celor 219 milioane de cazuri de malarie din 2017 (200 milioane, 91%), au fost înregistrate în Africa, iar cele zece ţări din acest continent cele mai grav afectate "ar fi înregistrat 3,5 milioane de cazuri de malarie în plus faţă de 2016", potrivit OMS.

Printre acestea se află Nigeria, Madagascar, Republica democratică Congo (RDC) şi Uganda.

Malaria, transmisă de ţânţarii infectaţi, este vinovată de peste 435.000 de decese pe an, majoritatea în Africa.

"Faptul că un copil cu vârsta de sub 5 ani moare la fiecare două minute de această boală, evitabilă şi vindecabilă, este inacceptabil", a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

OMS pune în chestiune "accesul la utilizarea intervenţiilor şi mijloacelor antimalarie esenţiale" şi considerate "insuficiente". Totuşi, investiţiile în cercetare au atins 588 de milioane de dolari în 2016, reprezentând 85% din nevoile anuale estimate.

"În 24 din cele 41 de ţări unde malaria face ravagii şi care depind cel mai mult de finanţările externe pentru a combate paludismul, nivelul mediu de finanţare disponibil de persoană riscă să scadă în perioada 2015-2017, comparativ cu 2012-2014", deplânge OMS.

"În paralel, ne confruntăm cu o rezistenţă continuă a parazitului la medicamente antimalarie şi cu o rezistenţă a ţânţarului la insecticide, fapt ce ameninţă progresele viitoare", avertizează raportul OMS.

Alertă printre femeile însărcinate! Zeci de mii de femei gravide din România iau acest medicament în timpul sarcinii!... Atenție! "Boala cu mai multe fețe" este una dintre cele mai înșelătoare. Un test simplu salvează sănătatea plă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x