Antena Căutare

Motive să zâmbim în 2023. Oamenii de știință susțin că un act de bunătate ne ajută să ne menținem sănătoși

Actele de bunătate au avut întotdeauna o legătură strânsă cu sănătatea noastră. Oamenii de știință susțin că amabilitatea poate duce la menținerea unei stări optime de sănătate. Iată care sunt cele 7 moduri prin care poți să ai o viață lipsită de griji.

Galerie
Actele de bunătate au avut întotdeauna o legătură strânsă cu sănătatea noastră | Profimedia

Actele de bunătate au avut mereu o influență bună asupra sănătății noastre. Atunci când facem fapte bune ne simțim bine în interior, însă un lucru pe care foarte puțini îl știu este faptul că există cercetări științifice care sugerează că acele sentimente calde și neclare sunt, de fapt, benefice pentru bunăstarea noastră pe termen lung.

„Micile acte de bunătate sunt o componentă esențială a sănătății”, a precizat Kelli Harding, MD, MPH, profesor clinic asistent de psihiatrie la Centrul Medical Irving de la Universitatea Columbia din New York și autor al cărții The Rabbit Effect: Live Longer, potrivit everydayhealth.com.

Bunătatea este atunci când ne dorim cu adevărat să ajutăm pe cineva, fără să primim o recompensă în schimbul faptelor noastre. De asemenea, bunătatea poate fi practicată și față de noi înșine, ceea ce reprezintă bunătatea de sine.

Cum putem avea o viață mai sănătoasă prin practicarea actelor e bunătate

Articolul continuă după reclamă

Oamenii de știință susțin că toate actele de bunătate sunt benefice pentru bunăstarea și sănătatea noastră. Hai să vezi câteva moduri prin care putem avea o viață mai sănătoasă cu ajutorul amabilității.

1. Bunătatea este un antidot împotriva stresului

Stresul face parte zilnic din viețile noastre, însă atunci când acesta este prea mare riscăm apariția unor probleme serioase de sănătate printre care se numără anxietatea, depresia, bolile de inimă și insomniile. O modalitate prin care putem să reducem stresul și stările de neliniște este bunătatea.

„La nivel individual, bunătatea atenuează stresul. Scade cortizolul și tensiunea arterială, reduce durerea, anxietatea, depresia și ne întărește sistemul imunitar”, spune doctorul Kelli Harding, conform sursei citate mai sus.

O cercetare științifică a menționat faptul că bunătatea este strâns legată de generozitate și relația cu ceilalți din jurul nostru. Mai mult decât atât, faptele bune ne pot da un sentiment de apartenență, iar toate acestea pot îmbunătăți rezistența la stres.

În cele din urmă, oamenii de știință susțin că actele de bunătate pot fi folosite în gestionarea stresului alături de alte practici comune: meditația, exercițiile și terapia.

2. Bunătatea poate ajuta la anxietate și depresie

Actele de bunătate sunt benefice și pentru sănătatea noastră mintală. Potrivit unui studiu, practicarea meditației care promovează pozitivitatea și bunătatea s-a dovedit a fi benefică în tratarea depresiei și anxietății, cu condiția de a fi inclusă în terapia cognitiv-comportamentală.

3. Bunătatea poate îmbunătăți sănătatea inimii

Faptele bune pot îmbunătăți sănătatea inimii. Cei care realizează acte de bunătate au o probabilitate mai mică de a dezvolta boli cardiovasculare, spun oamenii de știință. În plus, a avea o perspectivă pozitivă asupra vieții poate reduce stresul și poate îmbunătăți sănătatea metabolică, toate acestea protejând inima, conform sursei citate mai sus.

4. Bunătatea poate ajuta la gestionarea diabetului

Potrivit cercetărilor, persoanele cu diabet zaharat de tip 1 sau tip 2 care au practicat autocompasiunea (bunătatea față de sine) timp de opt săptămâni au avut rezultate bune în ceea ce privește reducerea depresiei și suferinței asociate cu bolile lor.

De asemenea, oamenii de știință susțin că bunătatea față de sine poate scădea hormonii de stres și ne poate calma sistemul nervos, ceea ce poate influența pozitiv glicemia persoanelor diagnosticate cu diabet.

5. Bunătatea poate ajuta persoanele cu cancer să se simtă susținute în lupta împotriva bolii

Bunătatea îi ajută pe cel care dau, dar și pe cel care primesc. Conform unui studiu, persoanele care au avut cancer de sân în stadiu incipient și au apelat la acte aleatorii de bunătate față de ceilalți au susținut că au primit mai mult sprijin social. Se pare că bunătate i-a ajutat să întărească anumite conexiuni cu persoanele din jurul lor și să simtă că fac parte dintr-un grup.

„Oamenii se simt și funcționează mai bine, chiar și cu boli grave, cum ar fi cancerul, atunci când au bunătate și sprijin social pozitiv în viața lor”, spune Dr. Harding.

6. Bunătatea promovează fericirea

Amabilitatea poate aduce un strop de fericire în viața noastră. În urma unor cercetări s-a descoperit că persoanele care au făcut mai multe acte de bunătate și le-au numărat în fiecare zi timp de o săptămână au avut un grad mai ridicat de fericire, în comparație cu cei care nu au acordat o atenție sporită bunătății.

7. Bunătatea ne ajută să avem o viață mai lungă

Există mai multe studii științifice care menționează faptul că bunătatea ne ajută să trăim mai mult, conform sursei citate mai sus. În primul rând, actele de bunătate ne pot da sentimentul că avem un scop în viață.

„Oamenii cu un sentiment de scop au mai multe șanse să trăiască mai mult”, susține doctorul Kelli Harding.

Potrivit unui studiu realizat pe 13.000 de adulți de peste 50 de ani, riscul de mortalitate este mai mic cu 46% în cazul celor care simt că au un scop. Mai mult decât atât, aceștia sunt mult mai optimiști și nu pun preț pe singurătate.

De Sărbători, cadoul perfect este și cel mai simplu cadou, dacă este însoțit de un zâmbet! Și este atât de ușor să zâmbești când experimentezi fericirea autentică, alături de pralinele elvețiene Lindt LINDOR, care se topesc fin. Cu o tradiție ce durează din 1845, maeștrii ciocolatieri Lindt combină experiența și cele mai bune ingrediente, aducând zâmbete pe buzele celor ce aleg să se bucure de o ciocolată de calitate Lindt. Pralinele LINDOR sunt cadoul ideal pentru orice ocazie, cu atât mai mult de Crăciun! Și nu uita: sunt perfecte și pentru a te răsfăța, pentru că atunci când zâmbești, dăruiești!

Motive să zâmbim în 2023. Am putea avea încă două zile libere legale în România anul viitor... Motive să zâmbim în 2023: Artiști internaționali vin să concerteze în România. Ce nume mari ajung la noi în țară...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 19 noiembrie 2024. Mara și Bogdan au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 19 noiembrie 2024. Mara și Bogdan au câștigat suma de 25000 de lei Marti, 19.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x