Obsesia naţională a românilor, mai ales în perioada caldă când ai nevoie de aer, este „ trasul curentului” de cap, de spate, de ureche etc. Unii cred cu tărie că aerul rece are o forță nemaipomenită de a-i agăța de unul din membre, alții consideră că se răcoresc, alții nu cred, iar alții se chinuie să traducă în engleza această expresie : “You’ll be pulled by the draft”.
Cert e că, dacă te trage curentul, ești din România!
Mit sau realitate?
Frigul poate intensifica şi durerile articulare şi musculare, dar nu le provoacă! Dacă dormiţi în curent, riscaţi să vă treziţi înţepeniţi, la fel şi dacă staţi în curent după ce aţi făcut efort fizic şi sunteţi transpiraţi. De ce?
„Frigul şi curenţii de aer rece favorizează răcire
a diverselor zone ale corpului şi pot exacerba anumite suferinţe, atenţie, preexistente. Doar zgândără bolile respective, nu le provoacă. De exemplu, dacă o măsea suferindă este supusă unor curenţi de aer, apare o durere, care ar fi apărut oricum, însă nu la aceeaşi intensitate. Iarăşi, nu curenţii de aer sunt cauza răcelilor, aceştia doar favorizează înmulţirea unor viruşi deja contractaţi şi declanşează infecţia respiratorie”, explică medicul de familie Călin Ciubotaru, conform doctorulzilei.ro
Imunitatea organismului
Irina Alexandru, medic imunolog la Iași, explică pentru Press One ce efecte are aerul rece asupra părților expuse ale corpului:
"Temperatura normală a corpului este de 36,5 - 37,2 grade Celsius, iar frigul poate diminua răspunsul imun al organismului. Mai exact, răspunsul imun este scăzut prin scăderea temperaturii. Astfel, activitatea anumitor mediatori implicați în inițierea și susținerea apărării organismului poate fi îngreunată prin scăderea temperaturii corpului cu doar 1,5 grade".
Altfel spus, dacă temperatura corpului coboară sub limita normală, scutul de apărare al organismului cade.
Frigul nu este o cauză directă, dar favorizează apariţia durerilor de dinţi, de cap sau de spate.
„Dacă vă trage curentul când sunteţi transpiraţi, se poate declanşa un junghi intercostal foarte dureros, care poate fi confundat cu bolile de inimă”, precizează medicul Ciubotaru. Un astfel de episod poate dura ore şi chiar zile, interval în care doctorii recomandă să evitaţi frigul şi să apelaţi la antiinflamatoare.
Bacteriile, nu frigul în sine provoacă anexite
O altă teorie vehiculată este faptul că femeile care stau cu picioarele goale pe gresie răcesc la ovare sau fac infecţii urinare. În cel mai rău caz, frigul poate doar să favorizeze apariţia acestor boli, cauzate de bacterii. „Dintre două persoane care stau desculţe pe gresia rece, va face infecţie urinară sau anexită doar cea care a contractat anumite bacterii”, conchide medicul Ciubotaru. Un alt risc, valabil în cazul celor cu imunitatea la pământ, este că frigul „dă peste cap” flora bacteriană normală.
O altă vorbă din popor spune că nu trebuie să ieşi în frig după ce te speli pe cap. Medicii susțin că acest lucuru este fals! Ei asigură că nu există nicio legătură între vremea rece şi contractarea virusurilor ce provoacă răceli. De fapt, în anotimpurile friguroase, oamenii au tendinţa de a se izola în casă, de a merge mai mult cu mijloacele de transport în comun, iar virusurile se răspândesc mai repede în colectivităţi. Studiile au demonstrat că rinovirusurile (virusurile care dau răceli) nu au preferinţe: îi atacă şi pe cei care se îmbracă gros, dar şi pe cei ce poartă haine subţiri.
Revenind la ,,trasul curentului", amintim câteva leacuri ancestrale pe care tot românul le folosește!
,,Te-a urechit" curentul? Scoate-l din ureche cu țigara aprinsă!
Procesul logic de explicare al acestui leac este următorul: "Căldura ușoară care se formează după aprinderea conului penetrează delicat până la bariera timpanului. Stimulează circulația sanguină, regenereaza respirația cutanată și creează o revitalizare a urechii", potrivit Press One.
Dacă nu merge cu țigara, nu disperăm!
Nu spune ,,ham, ham", dar e o terapie excepțională! Cățelul de usuroi în ureche salvează situația așa cum o face și apa călduță din lingură!
Tehnologia alternativă a românului demonstrează că se poate în orice situație!
Te-a tras curentul și de cealaltă ureche? Nu-i nimic, bagă vată cu spirt că îl ustură și se duce în altă parte!
Sau o soluție mai bună:
Dietă: ce cantitate de fibre să consumi pentru a preveni cancerul de colon...