De ce e periculos sa consumam des alimente gatite?
Actul gatirii (fierberea, prajirea, coacerea) are efect distructiv in primul rand asupra enzimelor din alimentele crude. Cand un preparat este incalzit la temperaturi de peste 48 grade Celsius timp de 20 de minute se produce o distrugere aproape completa a enzimelor din continutul sau.
Tot prin gatire se pierd proteinele si o parte din vitamine si minerale. Cel mai repede se perimeaza vitaminele din complexul B si vitamina C. Studiile sustin ca in urma gatirii reusim sa mai pastram doar 15% din valoarea nutritiva a alimentelor.
Una dintre regulile nutritiei moderne ne indeamna sa consumam cat mai multe alimente crude. Beneficiile lor pentru sanatate sunt incontestabile. De aceea trebuie sa ne dezobisnuim sa consumam preponderent alimente gatite si sa optam pentru meniuri bazate pe alimente crude. Specialistii nu ne sfatuiesc sa renuntam de tot la preparatele fierte, coapte sau prajite, ci doar sa le combinam cu cele crude.
De ce e periculos sa consumam des alimente gatite?
Actul gatirii (fierberea, prajirea, coacerea) are efect distructiv in primul rand asupra enzimelor din alimentele crude. Cand un preparat este incalzit la temperaturi de peste 48 grade Celsius timp de 20 de minute se produce o distrugere aproape completa a enzimelor din continutul sau. Tot prin gatire se pierd proteinele si o parte din vitamine si minerale. Cel mai repede se perimeaza vitaminele din complexul B si vitamina C. Studiile sustin ca in urma gatirii reusim sa mai pastram doar 15% din valoarea nutritiva a alimentelor.
Tot articolul, in Revista Felicia
foto: fruitgaloreuk.co.uk
Fructele uscate sunt bune pentru sanatate... VIDEO! Nu neglijati unghiile incarnate!...