Antena Căutare

Operatie pentru ochi de vultur

Aveti probleme cu vederea in special seara? Nu reusiti sa distingeti foarte bine contrastele, nu puteti sa cititi mult dupa ce se intuneca afara, iar la condus va deranjeaza foarte tare farurile masinilor pe care le percepeti ca pe niste halouri?

In mod cert va este recomandat un control oftalmologic. Insa nu va mirati prea tare daca in urma testarilor la care sunteti supusi medicul va va spune ca nu prezentati nici un viciu de refractie: miopie (minus), hipermetropie (plus) sau astigmatism.

"Este posibil sa aveti dioptrii aproape de zero sau chiar sa nu aveti dioptrii, insa vederea sa nu fie perfecta.

Cauza?
Ochiul este un sistem optic imperfect, iar defectele ascunse ale ochiului se numesc aberatii", explica doctorul Mircea Cristian Moraru, medic primar oftalmolog la Clinica Oculus.

Aberatii ale ochiului
Fiecare dintre noi prezinta mai multe sau mai putine aberatii ale ochiului, insa ele incep sa deranjeze doar dupa un procent ridicat de astfel de defecte. Pentru a depista si masura defectele ascunse ale ochiului, in urma cu patru-cinci ani au aparut o serie de aparate numite aberometre.

In mod normal, un ochi care vede bine prezinta un procent de aberatii (RMS) de 0,1-0,3. Acesta este procentul care nu genereaza probleme de vedere. Insa daca procentul acestor aberatii depaseste un procent de 0,4-0,5, este recomandata corectarea lor cu ajutorul laserului.

"Cu ajutorul unei tehnologii de ultima generatie, pe care am achizitionat-o si noi, in premiera in Romania, aberatiile ochilor sunt masurate, se realizeaza o harta, care se numeste aberometrie, cu o serie de coduri de culori. Apoi, harta este prelucrata in programul care insoteste aparatul laser, se creeaza un plan de tratament care se inmagazineaza intr-un memory stick.

Abia ultima etapa a acestui proces este introducerea datelor in aparatul laser si slefuirea ochiului pentru corectarea aberatiilor", precizeaza specialistul nostru.

DIFERENTE
Spre deosebire de operatiile clasice cu laser pentru corectarea viciilor de refractie (miopie, hipermetropie, astigmatism), care se realizeaza in acelasi mod pentru persoanele cu aceeasi dioptrie, tehnologia noua de corectare a aberatiilor ochiului tine cont de particularitatile fiecarui ochi in parte.

Mai intai, ochiul este analizat, sunt masurate aberatiile, se realizeaza un plan de tratament in functie de numarul acestor defecte subtile ale ochiului si abia apoi se realizeaza operatia propriu-zisa cu laserul.

POSTOPERATOR
Nu de putine ori, dupa o operatie cu laser pentru diminuarea dioptriilor poate sa creasca procentul aberatiilor ochiului. Astfel, o persoana mioapa care s-a operat deja, iar dioptria ei a fost redusa la zero, acuza seara tulburari de vedere care semnaleaza un numar crescut de aberatii.

"Cand calitatea vederii este una indoielnica - pacientul cu un ochi aparent sanatos nu este capabil sa citeasca seara - se recomanda o noua interventie, de data aceasta cu noua tehnologie de corectare a aberatiilor", subliniaza dr Mircea Cristian Moraru.

PACIENTI
15%-20% dintre pacientii cu aberatii ale ochiului sunt candidati la operatia cu noul tip de laser, deoarece acesta este cu aproximatie procentul persoanelor care simt efectele numarului mare de aberatii: imposibilitatea de a sesiza contrastele, oboseala rapida a ochilor si probleme cu vederea la condus in special seara. Dupa operatie insa, pacientii capata o vedere aproape perfecta.

Citeste jurnalul.ro
Foto: archive-post.com

Si creierul are nevoie de exercitii de fitness... VIDEO! Cum ne dam seama daca avem deficit de zinc...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x