Antena Căutare

Patru motive pentru care peste 5 milioane de români se tratează în clinici private

Problemele din sistemul public de sănătate au dus la scăderea încrederii pacienților și la migrarea acestora spre clinicile private. În ultimul an, trei sferturi dintre români au ales să se trateze în sistemul privat de sănătate, nemulțumiți de condițiile din spitalele de stat. De altfel, piața serviciilor medicale private s-a triplat în ultimii opt ani, ajungând la 6,5 milioane de lei.  

Problemele din sistemul public de sănătate au dus la scăderea încrederii pacienților și la migrarea acestora spre clinicile private. În ultimul an, trei sferturi dintre români au ales să se trateze în sistemul privat de sănătate, nemulțumiți de condițiile din spitalele de stat. De altfel, piața serviciilor medicale private s-a triplat în ultimii opt ani, ajungând la 6,5 milioane de lei.

Un studiu publicat anul trecut arată că 50% dintre cei care au ales serviciile medicale private au revenit în unitatea medicală de mai mult de 3 ori în ultimele 12 luni, în timp ce, dintre cei care au ales serviciile sistemului medical de stat, doar 39% au revenit de mai mult de 3 ori. Există mai multe motive pentru care românii și-au pierdut încrederea în sistemul public de sănătate, iar cele mai multe dintre ele au legătură cu condițiile care li se oferă în spitale, dar și cu modul în care sunt tratați:

Teama de infecțiile intraspitalicești

Datele centralizate de Ministerul Sănătății arată că în spitalele din România au fost înregistrate peste 57.000 de infecții nosocomiale, între 2010 și 2015, și 12.000 doar în 2016. Cu toate acestea, spitalele continuă să raporteze o rată a infecțiilor nosocomiale mai mică decât media Uniunii Europene.

Articolul continuă după reclamă

Teama de aceste infecții dificil de tratat i-a făcut mulți pacienți să se reorienteze spre clinicile private, unde găsesc mereu saloanele curate și unitățile dotate cu aparatură de ultimă generație. Cei mai mulți aleg clinicile private pentru serviciile de chirurgie generală, preferând să plătească mai mult, dar să fie tratați cu profesionalism și simț de răspundere, fără să li se ceară mici „atenții”.

Din acest motiv, cu siguranță ai observat că multe clinici private acordă o atenție deosebită nu numai curățeniei pe holuri sau în saloane, dar și uniformelor medicilor și asistenților, care arată impecabil. Puține sunt unitățile medicale care se respectă în care personalul să nu poarte astfel de uniforme medicale brodate, personalizate cu numele clinicii. Cu siguranță, acesta este un semn că acea clinică are atenție la detalii și pune preț pe curățenie și igienă.

Grija față de pacient și de nevoile sale

Atunci când oamenii vorbesc despre condițiile din spitale, ei nu se referă doar la curățenie, aparatură sau dotările saloanelor, ci și la modul în care se poartă personalul medical cu ei. Grija față de pacient, empatia, ținerea la curent a aparținătorilor cu modul în care decurge o operație sau cu planul de tratament, explicațiile pe înțelesul tuturor sunt lucruri pe care oamenii spun că și-ar dori să le vadă mai des în spitalele de stat. Pe de altă parte, supraaglomerarea din unitățile medicale de stat, împreună cu sistemele învechite de înregistrare a pacienților fac aproape imposibilă atenția deosebită pe care medicii o pot acorda fiecărui pacient.

Pe de altă parte, la clinicile private vizitele la medic sunt programate în avans, astfel încât fiecare pacient are un răgaz pentru a stă de vorba cu medicul sau și pentru a-i cere informații suplimentare și sfaturi.

Aparatura învechită și tratamentul îndelungat

Aparatura din spitalele de stat este, de cele mai multe ori, veche, iar atunci când sunt aduse echipamente noi apăr cazuri precum cele în care medicii nu sunt instruiți să o folosească, așa că aparatele noi rămân nefolosite ani de zile. Asta în condițiile în care, în numeroase cazuri, succesul în diagnosticarea și tratamentul unei boli depinde enorm de rapiditatea cu care este identificată afecțiunea și precizia rezultatelor arătate de aparatele din spitale.

Un sondaj realizat de IMAS împreună cu Centrul pentru inovație în medicină a arătat că 82% dintre români sunt de acord cu faptul că dotările din unitățile medicale de stat lasă de dorit, iar medicii care lasă România pentru a trata pacienți în Occident spun același lucru. În schimb, în clinicile private aparatura modernă este o garanție a calității îngrijirii pacienților. De acest criteriu depinde și succesul pe piață al unei clinici private, întrucât competiția e mare.

Corupția și mita, principalele probleme ale sistemului de sănătate publică

Același sondaj mai arată faptul că 20,7% dintre cei 1.010 de români intervievați consideră că mita și corupția din sistemul public de sănătate sunt principalele motive pentru care România a rămas în urmă la calitatea serviciilor medicale publice oferite. Astfel, mulți pacienți preferă să plătească niște tarife mai mari la clinicile private, dar să scape de stresul de a le „băga în buzunar” ceva asistentelor, medicilor sau anesteziștilor, și asta fără să se teamă că vor fi tratați cu mai puțină grijă din această cauza.

Sursă foto: Jacob Lund

5 accidentări frecvente ale alergătorilor începători... Controalele regulate sunt mai importante decât crezi. 4 motive ca să nu mai amâni vizita la doctor...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
X Factor sezonul 11, 23 februarie 2025. Pantaleo Fabrizio Tritto a interpretat piesa „I put a spell on you” Duminica, 23.02.2025, 20:55
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
(P) Cauți tratament pentru psoriazis? 5 motive ca să testezi terapia pe bază de imunoglobulina Y de tip aviar
Zodii care își găsesc iubirea de Dragobete. Nativii care au parte de atenție și afecțiune Catine.ro
Ce proprietăți inedite are zăpada pentru sănătate. Ce anunță specialiștii
Casa celebrei actrițe Angelica Rivera a fost prădată de hoți. Ce lucruri de valoare i-au fost furate Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Ucraina cedează în fața lui Trump și anunță negocieri privind resursele sale naturale. Ce participație... Libertatea.ro
Întoarcerea NATO la granițele din 1997, pastila greu de înghițit pentru Occident. Ce ar însemna asta pentru... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Suma URIAȘĂ pe care Melania Trump o va câștiga din documentarul Amazon despre viața ei. Când va fi lansat... Elle
Alina Sorescu și-a luat fetițele și a plecat în vacanță, după ce divorțul s-a încheiat oficial. Ce... Spynews.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?” BZI
Cum a surprins-o Fuego pe Irina Loghin de ziua de naștere a artistei! Ce cadou inedit i-a oferit BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale HelloTaste.ro
Tripadvisor: Cele mai bune plaje din lume pentru vacanța din 2025. Prima în top este într-o destinație preferată... Antena3.ro
Elon Musk vrea să distrugă Stația Spațială Internațională mai devreme decât era planificat. Când o vrea... useit
Horoscopul zilei de 24 februarie 2025. Gemenii se gândesc la viitor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Noroc la bani: O zodie va avea o mare surpriză financiară până pe 1 martie 2025 Jurnalul
Uimitor! De ce au nucile formă de creier? Îți păstrează mintea tânără și activă! Kudika
Horoscopul chinezesc săptămânal. Zodia care are mari şanse să avanseze în carieră, vor veni şi bani Playtech
Cum s-a transformat Laura Vicol dupa 10 zile in arest. Blonda intotdeauna aranjata, de nerecunoscut: «Cearcane... Redactia.ro
Alina a plecat din Bucureşti şi a deschis o afacere inedită în inima Bucovinei. A mutat ţara lui Moş Crăciun... Observator
Ce este varicocelul, boala care afectează unul din cinci bărbați. Ce simptome are și cum se tratează MediCOOL
Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie? Semnul care îți arată că e momentul să o faci HelloTaste
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi! ProSport
Ora de vară 2025 | Se mai schimbă ora în România? Lista țărilor care au renunțat la ora de vară Gandul
Diana Chelaru a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 13 ani de la retragerea din gimnastică CanCan
Vârsta la care copiii sunt cei mai dificili: ce spun studiile și cum poți gestiona această etapă DeParinti
Justin Bieber a împărtășit o rugăciune în care se vorbește despre maturizare, după ce și-a îngrijorat... ZUTV
Cercetătorii români au făcut o descoperire care poate rescrie istoria Europei. Ce au găsit în Munții Carpați UseIT
Cheesecake cu sos de afine. Desert cremos, parfumat și irezistibil Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x