Ce este virusul West Nile?
West Nile face parte dintr-un complex de virusuri care sunt intalnite atat in zona tropicala, cat si in cea temperata. Virusul afecteaza in primul rand pasarile, insa acesta poate fi transmis si in cazul cainilor, cailor, veveritelor sau soarecilor de casa. La om, West Nile este transmis prin intepatura unei anumite specii de tantar, in 90% dintre cazuri nefiind manifestate simptomele specifice contactarii virusului.
Cum se manifesta?
Specialistii spun ca, in cele mai multe dintre cazuri, 90% mai exact, simptomele lipsesc. Manifestarile specifice se caracterizeaza prin febra usoara, cefalee, frisoane, transpiratie excesiva, dureri articulare si ameteli nejustificate, acestea fiind vizibile intre 2 si 8 zile de la infectare. Exista si stari mai grave, asta atunci cand virusul patrunde in meninge - paralizie, vedere slaba, coma, convulsii si tremurat.
Din pacate, nici un tratament impotriva virusului West Nile nu a fost dezvoltat pana in prezent.
Cum ne ferim de acest virus?
Specialistii din cadrul Ministerului Sanatatii recomanda populatiei sa evite, pe cat pozibil, zonele populate de tantari. Chiar daca ne spun sa stam linistiti, deoarece exista foarte mici sanse sa fie declansata o epidemie, medicii ne recomanda sa fim precauti, tinand cont de urmatoarele masuri de siguranta:
1. Sa purtam imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni, mai ales dupa lasarea serii.
2. Sa fie folosite substante impotriva tantarilor. Acestea se gasesc in toate farmaciile din tara.
3. Sa ne ferim locuintele de tantari, prin instalarea plaselor la ferestre
Specialistii trag un semnal de alarma si sfatuiesc oamenii sa mearga la un cabinet medical chiar si la cel mai mic simptom care ar putea indica instalarea virusului.
Virusul West Nile nu este strain in tara noastra, in 1996 avand loc cea mai mare epidemie care a avut loc vreodata in Romania. "In 1996, a evoluat cea mai mare epidemie de meningita West Nile din Europa, care a totalizat 393 de cazuri. Urmare a acestui fapt, incepand din 1997, autoritatile sanitare au implementat un sistem de supraveghere a acestei infectii la om, sistem care functionează si in prezent. In anul 2009, prin acest sistem, au fost confirmate doua cazuri de imbolnavire", a precizat Ministrul Sanatatii, intr-un comunicat publicat pe site-ul ms.gov.ro.
Febra denga face prima victima in Grecia, dupa 85 de ani ... Alimentele albe, pericol pentru organism! ...