Antena Căutare

Premieră medicală: o femeie a născut, deși în urma chimioterapiei rămăsese infertilă. Un ovar i-a fost congelat și reimplantat! Cum arată micuțul considerat „un miracol”

O femeie în vârstă de 24 de ani a născut, miercuri, după ce medicii i-au redat fertilitatea pierdută în urma chimioterapiei implantându-i țesut ovarian ce îi fusese prelevat în copilărie.

O femeie în vârstă de 24 de ani a născut, miercuri, după ce medicii i-au redat fertilitatea pierdută în urma chimioterapiei implantându-i țesut ovarian ce îi fusese prelevat în copilărie.

Cazul este considerat de medici o premieră, tânăra fiind prima femeie din lume care a suferit de beta talasemie și dă naștere unui copil după ce unul dintre ovare i-a fost îndepărtat și congelat, înainte de instalarea pubertății, informează AFP.

Moaza Al Matrooshi, care a născut la un spital privat din Londra, a declarat că aducerea pe lume a băiețelului ei este "ca un miracol". Tânăra, originară din Dubai, s-a născut cu beta talasemie, o tulburare genetică a sângelui care este fatală dacă nu e tratată. Din această cauză ea a urmat un program de chimioterapie, care i-a afectat ovarele, înainte de a primi un transplant de măduvă osoasă donată de fratele său, la Great Ormond Street Hospital din Londra.

La vârsta de nouă ani, înainte de începerea chimioterapiei, ovarul drept i-a fost îndepărtat pe cale chirurgicală de o echipă de medici din Leeds, iar țesutul a fost congelat, în speranța că acesta îi va permite într-o bună zi să conceapă un copil.

Cu lacrimi în ochi: "Întotdeauna am crezut că voi fi mamă!”

Transplantul țesutului a avut loc în Danemarca, iar ulterior pacienta și soțul său, Ahmed, au urmat un program de fertilizare in vitro.

"Întotdeauna am crezut că voi fi mamă și că voi avea un copil. Nu am încetat să sper, iar acum am acest copil... este un sentiment perfect", a spus tânăra mamă conform The Telegraph.

Medicul femeii, Sara Matthews, a declarat că acesta este "un pas mare înainte". "Cunoaștem faptul că transplantarea de țesut ovarian funcționează în cazul femeilor mai în vârstă, dar nu am știut dacă putem lua țesut de la un copil, dacă îl putem îngheța și apoi să-l facem să funcționeze din nou", a spus ea pentru BBC.

Potrivit profesoarei Helen Picton, de la Universitatea Leeds, care s-a ocupat de procedura înghețării ovarului în 2001, "în lume, peste 60 de copii au fost aduși pe lume de femei cărora le-a fost redată fertilitatea", însă Moaza este primul caz în care o pacientă care a trecut prin procedura de reimplantare a țesutului ovarian a fost tratată pentru beta talasemie.

Reușita medicilor britanici oferă o rază de speranță pentru mii de alte femei care nu reușesc să conceapă un copil din cauza deteriorării organelor reproducătoare ca urmare a tratamentelor pentru cancer sau alte afecțiuni.

În iunie 2015, o belgiancă originară din Republica Congo, în vârstă de 27 de ani, a fost anunțată ca fiind prima femeie din lume care a dat naștere unui copil după ce i s-a efectuat un transplant de țesuturi ovariene proprii, care fuseseră prelevate și congelate când ea avea 13 ani și se afla în faza de pre-pubertate. Ea a fost diagnosticată la vârsta de 5 ani cu anemie falciformă sau drepanocitoză, iar după îndepărtarea ovarului a făcut chimioterapie și a suferit un transplant de măduvă. Spre deosebire de Moaza Al Matrooshi, corpul acesteia începuse să dea semne de intrare la pubertate la momentul la care i-a fost prelevat ovarul, conform Universității Leeds.

Ministerul Sănătății: „Numărul deceselor în România provocate de rujeolă a ajuns la cifra opt!” Care sunt măsurile de u...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x