Antena Căutare

Rh pozitiv sau negativ. Cum îl deosebim și de ce e important să îl cunoaștem

Cunoașterea grupei de sânge și a Rh-ului este importanta in mai multe situatii cum ar fi sarcina, proceduri chirurgicale, transfuzii si nu numai, pentru a evita potentiale reactii adverse sau chiar letale.

Galerie
Rh pozitiv sau negativ. Cum îl deosebim și de ce e important să îl cunoaștem | Shutterstock

Grupele de sânge reprezintă un mod universal de clasificare a tipurilor de sânge existente în rândul populației, precum și a gradului de compatibilitate dintre ele. Factorul RH reprezintă un mod suplimentar de clasificare, asociat sistemului clasic ABO al grupelor de sânge. Află din rândurile de mai jos ce sunt grupele și factorul RH și ce avantaje poate avea o grupă în detrimentul alteia.

Citește și: Cinci alimente care te pot ajuta la reducerea colesterolului și curățarea arterelor. Care sunt cele 5 superalimente negre

Care sunt grupele de sânge (sistemul ABO)

Principalul mod prin care se pot clasifica grupele de sânge este reprezentat de sistemul ABO, care mai este întâlnit și alături de cifrele romane I, II, III și IV. Acest sistem a fost dezvoltat ca urmare a proprietăților hematiilor (numite și globule roșii sau eritrocite) de a avea, pe suprafața lor, antigene care pot fi recunoscute de către anticorpi și neutralizate prin reacția antigen-anticorp, potrivit bioclinica.ro.

Articolul continuă după reclamă

În urma identificării antigenelor și prezenței sau absenței lor la nivelul hematiilor, au apărut cele patru mari grupe sanguine: O, A, B și AB.

  • Grupa de sânge O - nu prezintă antigen nici de tip A, nici de tip B, dar se află în plasmă anticorpi anti-A și anti-B;
  • Grupa de sânge A - prezintă antigen de tip A și anticorpi de tip anti-B în plasmă;
  • Grupa de sânge B - prezintă antigen de tip B și anticorpi anti-A în plasmă;
  • Grupa de sânge AB - prezintă antigen A și antigen B pe suprafața hematiilor.

Ce este factorul RH (sistemul RH). Ce înseamnă Rh pozitiv sau Rh negativ

Factorul RH (Rhesus) reprezintă o proteină cu rol de antigen (aglutinogen), care se poate regăsi la suprafața globulelor roșii. În funcție de prezența sau absența acestei proteine, grupele de sânge se pot împărți în două mari categorii:

  • Rh pozitiv - în acest caz, proteina este prezentă la suprafața hematiilor;
  • Rh negativ - proteina lipsește de pe suprafața hematiilor.

Sistemul RH nu îl substituie pe cel ABO, ci este complementar lui. Astfel, grupele de sânge vor fi clasificate atât în funcție de sistemul ABO, cât și de cel RH, rezultând clasificarea lor sub forma:

  • O pozitiv, O negativ;
  • A pozitiv, A negativ;
  • B pozitiv, B negativ;
  • AB pozitiv, AB negativ.

Grupele de sânge pot fi întâlnite și sub formele prescurtate, precum: O+, O-, A+, A-, B+, B-, AB+ sau AB-, mai transmite sursa citată mai sus.

Transfuzia de sânge și compatibilitățile de grupă sanguină

În general, grupele pot fi atât donatori (o persoană cu grupa respectivă poate dona sânge), cât și primitori (atunci când poate primi sânge). Există două grupe care prezintă un interes pronunțat în practica medicală: donatorul universal și primitorul universal.

Donator universal reprezintă o persoană ce are grupa de sânge O negativ (grupa O și Rh negativ), care poate dona aproape oricui. În schimb, un primitor universal reprezintă o persoană cu grupa de sânge AB pozitiv (grupa AB și Rh pozitiv), care poate primi transfuzii de la oricare altă grupă.

Pentru restul grupelor, din punctul de vedere al sistemului ABO, compatibilitatea este:

  • Grupa O - poate dona tot grupei O, precum și celorlalte grupe;
  • Grupa A - poate dona grupei A și grupei AB;
  • Grupa B - poate dona grupei B și grupei AB;
  • Grupa AB - poate dona doar grupei AB.

Din punctul de vedere al factorului RH, o grupă ce are un Rh pozitiv poate dona doar către o grupă tot cu Rh pozitiv. Pe de altă parte, o grupă cu Rh negativ poate dona către o grupă cu Rh atât negativ, cât și pozitiv.

Sarcina și importanța factorului RH

Factorul RH reprezintă un instrument extrem de util atât în monitorizarea evoluției unei sarcini, cât și în evaluarea riscului unei nașteri curente și al celor viitoare. În general, dacă părinții au grupe de sânge diferite din punctul de vedere al clasificării ABO, dar același Rh, sarcina nu va întâmpina probleme. Însă, dacă mama are Rh negativ și copilul este posibil să aibă Rh pozitiv, sarcina poate veni cu anumite riscuri.

În funcție de Rh-ul fiecărui părinte, combinațiile pot fi:

  • Mama Rh pozitiv și tatăl Rh pozitiv - copilul va avea Rh pozitiv și sarcina va decurge normal;
  • Mama Rh negativ și tatăl Rh negativ - copilul va avea Rh negativ și nu vor apărea probleme;
  • Mama Rh pozitiv și tatăl Rh negativ - copilul va avea ori Rh negativ ori Rh pozitiv, însă nu va pune probleme, deoarece mama are Rh pozitiv;
  • Mama Rh negativ și tatăl Rh pozitiv - această situație este cea nedorită, deoarece copilul poate avea Rh negativ sau pozitiv, iar mama are Rh negativ, rezultând în incompatibilitate Rh.

Motivul pentru care o sarcină purtată de o mamă cu Rh negativ cu un făt cu potențial Rh pozitiv prezintă un risc crescut este legat tot de reacția antigen-anticorp (aglutinogen-aglutinină). Cu toate că sângele fătului nu ar trebui să vină în contact cu cel al mamei, uneori, în timpul sarcinii, din cauza unor potențiale traumatisme abdominale, acest lucru se poate petrece. De asemenea, în urma nașterii, se pot rupe niște capilare și, astfel, sângele nou-născutului să intre în contact cu cel al mamei, potrivit bioclinica.ro.

Odată ce hematiile din sângele copilului ajung în circulația mamei, se declanșează un răspuns imun și se produc anticorpi anti-Rh. Acești anticorpi, pătrunși înapoi în circulația fătului, pot ataca hematiile sale și pot cauza o anemie de diferite grade de severitate.

Ce grupă sanguină este rară și care este cea mai bună grupă de sânge

Există o tendință de clasificare a grupelor în funcție de procentul pe care îl reprezintă din totalitatea populației și de abilitatea lor de a primi sânge mai mult decât cea de a dona.

Astfel, grupa AB pozitiv (primitorul universal) poate fi considerată cea mai bună grupă de sânge, datorită proprietății ei de a primi transfuzii de la oricare altă grupă. În cazul unor evenimente neprevăzute (accidente, traumatisme), orice persoană poate dona sângele necesar. De asemenea, indiferent de Rh-ul tatălui și al fătului, o mamă AB cu Rh pozitiv nu va prezenta probleme în timpul sarcinii și la naștere.

Din punctul de vedere al incidenței în rândul populației, cea mai rară grupă de sânge este, la momentul actual, grupa AB negativ.

Citește și: Lista medicamentelor care dau rezultate fals pozitive la DrugTest. La ce trebuie să fie atenți șoferii. Pot rămâne fără permis

Dieta ketogenică: reguli și beneficii. Ce presupune regimul keto și ce alimente trebuie evitate... Ce este burnout-ul, afecțiunea cu care se confruntă Andreea Marin. Ce simptome are...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 octombrie. Iuliana și Ovidiu au câștigat suma de 25.000 de lei!
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 octombrie. Iuliana și Ovidiu au câștigat suma de 25.000 de lei! Marti, 15.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x