Antena Căutare

Sanatatea depinde de tine - esti ceea ce mananci!

Am auzit de atatea ori expresia "Esti ceea ce mananci", dar pe cat de bine este stiuta, pe atat de mult s-a banalizat. Jurnalul National face un exercitiu de re-descoperire al acestei afirmatii simple, totusi atat de adevarate:

"Imi propusesem o primavara de cautari si des­co­periri de oameni frumosi si de calatorii. Am intalnit oameni frumosi, care fac lucruri de calitate, am scris despre ei si ma bucur ca exista o nisa umana in tara asta pe care depresia si nevoile nu au impin­s-o, inca, sa plece.

Calatoriile le-am lasat pentru vara, si asta va fi un capitol separat, despre care voi povesti mult. Pauza mea de lume s-a extins si in week-end. Dupa multe cautari si hotarari de mult planificate sa fie luate, dintr-o nevoie tot mai mare de a manca sanatos si dintr-o regandire a bugetului privitor la capitolul alimentatie, am ales, pe principiul "facut in casa si natural", restructurarea bucatariei si a tot ceea ce inseamna regim alimentar.

Asa cum se stie ca esti ceea ce imbraci, la fel de adevarata este si afirmatia ca "esti ceea ce mananci", pentru ca totul, dar absolut totul se vede apoi la exterior. Grasimile si dulciurile nu iarta pe nimeni si e, oricum, mult mai bine si mai sanatos sa previi decat sa repari.

Dupa o anumita varsta, grasimea si zaharul ies la suprafata, se vad, se exprima, uneori, in forme grotesti pe fata, pe maini, pe coapse si chiar pe glezne! Eu am avut noroc de gene bune si mi se spune ca arat cu patru sau cinci ani mai putin, fac sport si, de ani buni, m-am de­dicat unei diete care nu contine grasimi, dar mai "scap" felii de tort, placintele, prajiturele si (cam multa) inghetata. Asa ca am decis revolutie si am declarat "razboi" zaharului, care pana la urma devine mai nociv decat lipidele.

Articolul continuă după reclamă

Dupa ce am aruncat tot din frigider, am eliminat tot ce inseamna mancare procesata termic, am spus "nu" inclusiv laptelui (asta si dupa ce am descoperit o bautura minunat de buna din orez), cat si produselor de supermarket si am facut noua lista de cumparaturi.

In final, a rezultat asa: dimineata mea inseamna fulgi de cereale integrale, tarate sau cereale fibro bio cu lapte de orez sau paine din faina integrala facuta in casa (va recomand ma­gazinul Bio de pe Strada Corbeni, colt cu Strada Spatarului, intrarea din Calea Mosilor) si fructe.

Se pot manca orice fructe proaspete pana in ora pranzului, nu seara si, cel mai bine ar fi, pe stomacul gol, cu 30 de minute inainte de micul dejun, adica imediat dupa ce ne-am dat jos din pat. Pranzul poate fi din file de peste proaspat (pastrav, dorada, calcan, care este excelent) sau pui sau vita (de la piete de carne proaspata, ideal ar fi de la tara direct, nimic congelat) si orez integral cu legume proaspete (de la tarani) - toate gatite la aburi.

Exista o masina care pregateste la aburi trei sau patru tipuri de alimente de-o data, pastrand proprietatile nutritive ale alimentelor, si nu costa foarte mult, se gaseste in magazinele de electrocasnice (va recomand Phillips sau Tefal). Seara, spanac cu oua si branza - gatit tot in aburi, fara sosuri (indicate ar fi doar albusurile de la cele de gaina sau oua de prepelita intregi, ideale pentru ca nu au colesterol).

Seara e foarte buna si satioasa doar o salata cu multe legume si putin pui sau pese la gratar sau cu putina branza slaba/cas (de la tarani sau de la targurile de mancaruri traditionale organizate periodic in Bucuresti, si nu numai).

Daca vrem ceva dulce (desi fructele si carbohidratii de dimineata au tot ceea ce le trebuie), va recomand doar ciocolata neagra (peste 60% cacao), gelato (nu inghetata, pentru ca reteta este diferita si inghetata este facuta cu lapte si are grasimi), pasta crema de roscove in loc de Nutella, pentru ca nu are zahar procesat si e saraca in calorii sau miere bio, de la apicultori (in cantitati mici, totusi).

Mierea este foarte buna pentru a inlocui zaharul in diferite retete de deserturi sau dulciuri pe care le faceti in casa. Atentie la unt! Este foarte gras si hipercaloric. Regimul meu alimentar nu este neaparat unul de slabit, dar este unul care sigur nu ingrasa si nu lasa grasimile sa se depoziteze.

Am ajuns la concluzia ca nu cantitatea conteaza pana la urma, ci doar calitatea, la capitolul alimente. Si mancarea trebuie sa fie saraca in glucide si lipide. In rest, aproape ca nu mai exista reguli. Cu cat mancam mai crud si direct din natura, cu atat orga­nismul se hraneste mai sanatos si mai bine si chiar putem manca mai multe mese pe zi, dar fara tot felul de conservanti, arome si E-uri, glucide periculoase si fara grasimi.

Atentie si la indulcitori, care nu sunt altceva decat alte E-uri. Mai bine miere decat zahar! Sigur, sportul si mancarea ne ajuta mult si pun in miscare metabolismul sa consume mai repede, prin arderi mai rapide. Desi unii nutritionisti impatimiti ai dietei raw (crud) vegan (vegetarian) ar sari sa ma taie, eu cred ca proteinele animale sunt necesare pentru a ne dezvolta si a ne tine in priza si creierul (energia intelectuala), si energia fizica, pentru ca, pana una-alta, si japonezii mananca orez cu orez si soia, dar mananca si peste.

Crud, natural si necesar functiilor vitale ale omului - care, pana la urma, este un animal omnivor. Si eu credeam in fructe si legume, dar ele nu pot ajuta organismul sa se dezvolte si nu asigura un complex de vitamine si nutrienti de care avem nevoie pentru a functiona la cote maxime.

Am avut chiar o disputa cu unul dintre cei mai buni prieteni ai mei, care mi-a dat argumentul suprem: cum ar putea sa creasca un copil mic fara proteine animale, fara carne, doar cu legume si soia? Asa este, nu numai ca n-ar creste, dar probabil ca ar muri sau ar fi rahitic si retard.

Nu stiu, reflectati si voi, trageti concluziile in functie de stilul propriu de viata, dar renuntati la zahar, snack-uri, "gateli" termice cu uleiuri si sosuri, pseudobauturi 3 in 1, McDonald's, bauturi carbogazoase, prajeli si grasimi. Astea sunt sigur acele alimente rele care ne imbolnavesc si ne imbatranesc mai devreme. Succes!"

citeste si Jurnalul National

foto: funpeak.com

Dietele bogate in proteine predispun la osteoporoza... Poti sa ai brate frumoase cu 30 minute pe saptamana...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x