Analgezicele, medicamentele care calmeaza durerea, sint foarte usor de administrat in caz de migrene, dureri menstruale, dentare, de stomac sau de articulatii. Mai putin cunoscut este faptul ca aceste medicamente irita tubul digestiv.
Exista insa o alternativa mai blinda, dar la fel de eficienta: analgezicele naturale, din plante. Dr Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in terapii complementare, de la Centrul de Sanatate Clar Med, ne recomanda remedii naturiste pentru fiecare tip de durere.
Scoarta de salcie contine salicina, o substanta care calmeaza sau inlatura durerea de orice fel. Ea se poate folosi cu succes in locul pastilelor de aspirina. De altfel, din scoarta de salcie s-a preparat initial aspirina, pina in momentul in care a fost obtinuta sintetic.
Pentru adulti, scoarta de salcie se prepara sub forma de decoct, cu o lingura la 250 ml de apa. Se fierbe zece minute si se administreaza cel mult trei cani pe zi. Decoctul racit poate fi folosit si pe comprese, in caz de fracturi sau entorse, fiindca scade intensitatea durerii. Maceratul este recomandat copiilor, pentru ca are o doza mai mica de acid salicilic.
Scoarta de salcie se lasa 12 ore in apa, la macerat, apoi se strecoara si se administreaza dupa masa. Florile de cicoare trateaza durerile de cap, durerile menstruale, precum si pe cele de stomac. Se prepara sub forma de infuzie, cu o lingurita de planta la o cana cu apa (250 ml) sau sub forma de decoct, cu o lingura de flori la o cana cu apa.
„Cicoarea este foarte eficienta pentru tinerele care sufera de migrene inaintea sau in timpul menstruatiei. Planta poate fi asociata cu cretisoara, care calmeaza durerile menstruale. Se prepara o infuzie cu o lingurita din amestec la 250 ml de apa", ne spune dr Cristina Balanescu.
Un alt calmant al durerilor menstruale este traista-ciobanului, care totodata regleaza ciclul menstrual. Se prepara un decoct cu o lingura de planta la o cana cu apa, se fierbe 10-12 minute, se strecoara si se consuma cite o cescuta zilnic, intre menstruatii, dimineata.
Durerile dentare se pot calma cu un amestec din galbenele, angelica, rozmarin si splinuta. Se prepara o infuzie in parti egale cu o lingurita din amestec si se beau trei-patru cani pe zi.
Contra durerile de stomac, cel mai eficient remediu naturist este busuiocul, recomandat de altfel pentru orice tip de tulburare digestiva. Busuiocul se poate asocia in infuzie cu coada-soricelului, in parti egale.
MIGRENE
Durerile de cap provocate de oboseala si stres se pot calma cu o infuzie de frunze de frag. Tot pentru migrene, dr Cristina Balanescu recomanda o infuzie cu un amestec din scoarta de salcim, salvie, frunze de frag si cicoare.
Se foloseste o lingurita din amestec (in parti egale) la 250 ml de apa. Un alt remediu al migrenelor este uleiul de lavanda, usor de folosit in orice moment al zilei. Cu o picatura de ulei aplicata pe degete se maseaza citeva minute timplele dureroase.
Citeste jurnalul.ro