Un studiu recent al cercetatorilor din Coreea vine sa argumenteze insa implicarea taurinei in procesul de fabricatie a cartofilor pentru prajit congelati.
Astfel, studiul arata ca pulverizarea pe suprafata cartofilor taiati cu o solutie de taurina sau inmuierea acestora intr-o solutie de taurina inainte de prajire conduce la obtinerea unui produs cu un continut de acrilamida substantial redus (96%) fata de tehnologiile industriale clasice.
Rezultatele sunt extrem de promitatoare, iar cercetatorii au confirmat ca studiile lor se indreapta catre stabilirea unei relatii intre concentratia de taurina si activitatea inhibitoare asupra formarii acrilaminei in timpul prajirii.
Acrilamida formata in alimentele prajite, coapte sau fripte are proprietati carcinogene. Compusul se formeaza ca urmare a reactiei dintre zaharuri si aspargina, un aminoacid neesential prezent in toate alimentele, fie ca sunt de origine vegetala sau animala.
In 2002, cercetatorii suedezi au declansat o adevarata isterie, prezentand studii in care testele facute pe soareci de laborator a caror dieta a fost imbogatita cu carbohidrati, in consecinta cu un aport ridicat de acrilamida, au demonstrat ca acestia au dezvoltat diferite cancere.
Cu toate ca are efect carcinogen, multe studii epidemiologice demonstreaza insa ca nivelul zilnic de acrilamida consumata cu alimente extrem de palatabile (cartofi prajiti, carne fripta, paine coapta, biscuiti, produse de panificatie) nu reprezinta un risc, fiind sub 2,6 micrograme pe kilogram corporal, doza maxima recunoscuta ca periculoasa pentru organismul uman si favorizanta in instalarea cancerelor.
Cercetarile sunt directionate si spre alte alimente, in special spre mancarurile "gata de gatit" sau "gata de mancat" care se comercializeaza in toate supermarketurile.
Citeste jurnalul.ro
Mananca fructele corect!... Carmen Bruma te invata cum sa slabesti sase kilograme intr-o luna...