Acum 14 ani, o brașoveancă, Lucica Bunghez, la avea vreme în vârstă de 47 de ani, a fost operată de o tumoră gigant de 72 de kilograme, care a ţintuit-o la pat pentru trei ani.
Românca este, la nivel mondial, al doilea caz de tumoră gigant excizată cu succes, primul fiind cel al unei americance cu o tumoră de 91 de kilograme, care după intervenţie a dus o viaţă normală. De data asta, în 2018, medicii de la un spital din Vietnam au eliminat o parte a unei tumori masive, care lăsase un pacient parţial imobilizat.
Pacientul de 34 de ani, care cântarea 83 de kilograme, a suferit joi o intervenţie chirurgicală pentru scoaterea unei părţi a tumorii de 45 de kilograme, care îi acoperise coapsa stânga, fesele şi spatele, a precizat sursa citată.
Pacientul suferă de neurofibromatoză, o afecţiune care determină formarea de tumori pe ţesutul nervos, a completat agenţia, citându-l pe medicul Nguyen Hong Ha de la spitalul Vietnam-Germania din Hanoi.
Pacientul nu putea să meargă, fiind nevoit să se târască sau să folosească scaunul cu rotile şi suferise pierderi cronice de sânge din cauza dezvoltării tumorii. Medicii au îndepărtat joi 23 kilograme de tumoare, urmând ca restul să fie scos după ce pacientul se recuperează de la prima operaţie.
Brașoveanca noastră duce o viață normală
Cazul vietnamezului nu este la fel de grav ca al româncei, deși și pacientul asiatic a trecut printr-un adevărat calvar.
Vă reamintim că în 2004, profesorul american Mc Kinnon, devenit celebru pentru că a mai operat, în 1998, o tumoră mai mare cu zece kilograme decât cea a Lucicăi, s-a oferit s-o opereze gratuit pe femeia din Braşov, după ce a aflat de cazul ei de la un medic de origine română din New York, Dinu Gangure.
Pentru că Ministerul Sănătăţii nu a avut 300.000 de dolari pentru transportul şi spitalizarea în străinătate a pacientei, chirurgul american a fost de acord să vină în România, cu condiţia ca autorităţile sanitare să-i pregătească o sală de operaţie bine pusă la punct şi să-i asigure toate condiţiile pentru realizarea intervenţiei. Braşoveanca suferea de o boală genetică foarte rară (recklinghausen) care i-a afectat centrii nervoşi. Echipa condusă de McKinnon este autoarea primei intervenţii de acest fel din lume.