Toată lumea vrea să găsească reţeta relaţiei perfecte, însă puţine persoane ştiu cu adevărat ce înseamnă asta. Două studii ale unor cercetători americani au scos la iveală răspunsuri cu privire la situaţia unei căsnicii, indicând cu o precizie de 93% viitorul său.
John Gottman, fondatorul institutului american Gottman, considerat cel mai respectat cercetător în probleme de cuplu la nivel mondial, susţine că dispreţul este „sărutul morţii” pentru o relaţie.
Timp de 14 ani, Gottam a studiat relaţiile a 79 de cupluri. Din acestea, 21 de cupluri au divorţat pe parcursul desfăşurării cercetării, prezicerile specialistului în legătură cu soarta relaţiilor implicate în studiu dovedindu-se adevărate în proporţie de 93%. Bărbatul s-a bazat în evaluarea relaţiilor de cuplu pe afişarea dispreţului, un sentiment care presupune ca unul din parteneri să nu îl privească pe celălalt ca pe un egal. Critica excesivă, atitudinea defensivă şi refuzul de a rezolva problemele maritale prin discuţii sunt, de asemenea, comportamente care conduc spre divorţ, potrivit adevarul.ro.
Potrivit unei alte cercetări, realizată de doi economişti de la Universitatea din Virginia, SUA, există două întrebări care pot prezice viitorul unei relaţii:
1. Pe o scară de la unu la cinci, în care unu înseamnă foarte rău, iar cinci înseamnă foarte bine, cât de fericit crezi că ai fi dacă tu şi partenerul tău v-aţi despărţi?
2. Pe aceeaşi scală, cât de fericit crezi că va fi partenerul tău dacă vă despărţiţi?
În cadrul cercetării, realizată cu ajutorul a 3.597 de cupluri, subiecţii au fost rugaţi să răspundă la cele două întrebări în două puncte diferite ale relaţiei lor: prima dată la începutul căsniciei, apoi şase ani mai târziu. Datele adunate de specialişti au arătat că, pe lângă interpretarea eronată a sentimentelor celuilalt, partenerii ar trebui să fie atenţi şi la alte comportamente distructive pentru o relaţie:
1. „Eu sunt şeful” - De obicei, persoana care trage sforile într-o relaţie se simte nefericită, aşa că egalitatea este crucială într-un cuplu.
2. Optimismul exagerat - Negativismul nu face o relaţie fericită, dar nici aşteptările prea mari de la partener nu sunt bune, pentru că duc la dezamăgire.
3. Idealizarea partenerului - Dacă îţi idealizezi partenerul, acesta se va simţi constrâns, pentru că va evita să îşi arate defectele sau nesiguranţa în anumite circumstanţe.
4. Relaţia analizată permanent - Întrebările constante cu privire la sentimentele pe care le aveţi unul pentru celălalt şi referitoare la cât de apropiaţi sunteţi vă vor stresa pe amândoi şi vor eroda încrederea.
Sursa: adevarul.ro
Cum faci machiajul să reziste întreaga zi! Orice femeie trebuie să ştie regulile astea... Îţi e teamă că partenerul tău ascunde adevărul? Semne clare că te minte!...