- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
La naștere, creierul unui copil are doar 25% din dimensiunea medie a creierului unui adult. Cu toate acestea, până la vârsta de 3 ani, creierul copilului ajunge la o dimensiune de până la 90% din cea a creierului unei persoane adulte.
În primii ani ai copilăriei, copiii sunt asaltați de noi experiențe care au un mare impact asupra dezvoltării creierului lor.
Aceasta este și perioada în care părinții au marea șansă de a modela creșterea copiilor și de a le forma obiceiuri sănătoase care vor fi respectate de cei mici pe durata întregii vieți.
Iată ce trebuie să facă părinții în primii cinci ani din viață ai copiilor lor:
1. Să încurajeze interacțiunea
Creierul unui copil se dezvoltă în funcție de experiențele pe care le trăiește acasă, în primii ani din viață. Cu cât copilul interacționează mai mult, cu atât se va dezvolta într-un mod mai sănătos.
Ce trebuie să facă părinții: să răspundă cu promptitudine nevoilor copiilor, să se implice în joaca celor mici, să îi implice în conversații și să le răspundă tuturor întrebărilor.
2. Să fie preocupați de siguranța și confortul copiilor
Siguranța este esențială în creșterea copiilor, iar accidentele nu le pun în pericol doar viața, ci și sănătatea psihică, prin traumele pe care le provoacă.
Ce trebuie să facă părinții: să se asigure că cei mici se simt mereu confortabil acolo unde se află, iar obiectele din jur nu sunt periculoase pentru ei. Spre exemplu, atunci când familia călătorește împreună cu mașina, înălțătoarele auto oferă mai multă siguranță pentru copii, dar și un mare plus de confort la prețuri foarte accesibile, după cum vedem la bestkids.ro.
3. Să le ofere afecțune fizică
Manifestarea afecțiunii în mod fizic, prin mângâieri și îmbrățișări, îi ajută pe copii să se dezvolte emoțional.
Ce trebuie să facă părinții: să fie atenți la semnalele pe care le transmit copiii, să-i maseze pe cei mici, să-i țină în brațe atunci când îi hrănesc sau când le citesc povești și să-i îmbrățișeze cât mai des.
4. Să le ofere o relație stabilă
Copiii care au o relație afectivă stabilă cu cel puțin un părinte învață într-un ritm mai alert decât ceilalți copii, au o stimă de sine mai ridicată și își fac prieteni cu mai multă ușurință.
Ce trebuie să facă părinții: să țină copiii în brațe în situațiile stresante, cum ar fi o vizită la medic, să creeze un mediu propice pentru explorare și învățare, să fie predictibili și calmi atunci când interacționează cu copiii.
5. Să le dezvolte o stimă de sine ridicată
O stimă de sine puternică reprezintă fundamentul unei dezvoltări sănătoase a copiilor.
Ce trebuie să facă părinții: să recunoască mereu unicitatea copilului, să-i valorizeze identitatea, să-l încurajeze să se exprime, să-i ofere mereu feedback pozitiv și constructiv, să-și respecte copilul și să-l învețe să se respecte pe el însuși.
6. Să discute mereu cu ei
Comunicarea dintre părinți și copii nu reprezintă doar o dovadă de dragoste din partea celor mari, ci și un stimul pentru dezvoltarea limbajului.
Ce trebuie să facă părinții: să vorbească mereu cu cel mic, să cânte împreună cu el, să folosească un vocabular cât mai vast, să-l implice în conversații și să-i citească mereu cu voce tare.
7. Să compună melodii împreună
Muzica le oferă copiilor o modalitate unică de exprimare și stimulează dezvoltarea unor părți ale creierului responsabile cu limbajul și raționamentul.
Ce trebuie să facă părinții: să-și îndemne copiii să compună melodii, să-i învețe să danseze și să danseze împreună cu ei.
8. Să facă din citit o prioritate
Cititul alături de copii demonstrează o mare dragoste pentru cărți și reprezintă o modalitate ideală pentru părinți și copii de a petrece împreuna timp de calitate.
Ce trebuie să facă părinții: să le citească celor mici în fiecare zi, să-i țină în brațe atunci când fac asta, să le pună multe întrebări, să scrie poveștile spuse de copii pentru ca cei mici să vadă reprezentarea în scris a celor spuse de ei.
9. Să se joace împreună
Joaca îi ajută pe copii să-și dezvolte imaginația și creativitatea și este esențială pentru dezvoltarea creierului.
Ce trebuie să facă părinții: să fie partenerii de joacă ai copiilor lor, să-i încurajeze să descopere noi modalități de joacă folosind obiectele din jurul lor, să-i cunoască mai bine prin intermediul jocurilor.
10. Să le ofere o îngrijire de calitate
O îngrijire medicală de calitate este esențială pentru sănătatea copiilor și pentru dezvoltarea lor.
Ce trebuie să facă părinții: să aleagă un medic de familie care să fie răbdător cu cei mici și să selecteze cu mare atenție centrele medicale unde merg cu copiii pentru controalele de rutină sau atunci când au probleme de sănătate. Există clinici specializate în medicină pentru copii, precum și clinici care oferă servicii stomatologice pentru cei mici, cu medici care știu cum să se comporte cu ei pentru ca aceștia să nu se teamă de doctori, după cum vedem la dentfix.ro.
Foto: Creative Commons