Unul dintre cele mai interesante orașe din punct de vedere istoric, dar și cultural, din România, este fără îndoială Sibiu. O așezare cu o vechime de mai bine de 900 de ani, care și-a conservat perfect rămășițele medievale, turnurile de apărare și centurile fortificate, și care în 2007 a fost aleasă Capitala Culturală Europeană, alături de Luxemburg. Iată câteva motive pentru care ar trebui să iei în calcul o escapadă în Sibiu.
Este gazda celui de-al treilea festival ca mărime din Europa
În luna iunie a fiecărui an, timp de 10 zile, Sibiul devine punctul cultural al României, datorită Festivalului Internațional de Teatru, al treilea cel mai mare astfel de eveniment din Europa. În cadrul evenimentului, orașul vibrează la propriu de turiști, atrași de paradele incredibile cu costume tradiționale, spectacole unice de muzică populară, dansuri specific medievale cu influență germană, improvizație teatrală și focuri spectaculoase de artificii.
Se mândrește cu unul dintre cel mai bine conservate centre istorice
De-a lungul timpului, Sibiu a purtat mai multe denumiri, în funcție de popoarele care l-au ocupat și care și-au pus amprenta pe fiecare detaliu arhitectural și construcție din inima orașului. Dacă ești pasionat de istorie, vei putea admira aici zeci de artefacte foarte bine păstate, printe care palate, turnuri de apărare cu bastioane, poduri, catedale sau străvechile centuri de apărare fortificate.
Sibiul deține unele dintre cele mai frumoase sate din țară
Oraș cultural și plin de farmec, Sibiul este mai mult decât se prezintă la prima vedere... Se laudă cu unele dintre cele mai frumoase sate pitorești, peste care timpul a trecut fără să lase semne. Dacă pornești în explorarea împrejurimilor vei descoperi locuri de poveste de care te vei îndrăgosti pe loc, indiferent că mergi în Mărginimea Sibiului, în explorarea vechilor sate săsești, ori în Cisnădioara.
Experiențe gastronomice unice
Influențate de bucătaria germană și maghiară, preparatele gătite în Sibiu, sunt recunoscute la nivel internațional. Cârnați, pastramă, salamuri cu mucegaiuri nobile, ciorbă de fasole cu ciolan afumat în pită cu cartofi, brânzeturi, hencleș sau gulaș, murături, dulcețuri ori siropuri de fructe bio, toate îți fac cu ochiul de pe mesele sibienilor. De altfel, Sibiul se pregătește pentru a primi titulatura de Capitala Gastronomică Europeană, în anul 2019.
Deține cea mai veche stațiune montană din România
Amplasată la altitudinea de circa 1442 metri, în Munţii Cindrel, Păltiniș a fost inaugurată în 1894, devenind atât cea mai veche, cât și cea mai înaltă stațiune din România. Totodată, Păltiniș este cunoscută și la nivel european, fiind supranumită „cea mai frumoasă zonă din munţii de la răsărit de Karlovy Vary…”.
Sibiu: raiul bicicliștilor
Atenție... bicicliști! Orașul organizează an de an, unele dintre cele mai interesante curse pentru pasionații sportului pe bicicletă, printre care renumitul Tur al Sibiului, cunoscută ca fiind și cea mai importantă cursă ciclistă din Sud-Estul Europei, dar și Turul Ciclist al Bisericilor Fortificate.
Astra, unul dintre cele mai mari și interesante muzee în aer liber, din România
Dacă ajungi în Sibiu, nu trebuie să ratezi muzeul Astra, care găzduiește pe lângă modele de sate tradiționale săsești sau maghiare, ateliere interactive de creație, expoziții de costume populare și obiecte tradiționale, dar și târguri tradiționale sau festivaluri culturale.
De Mădălina Isar
Curse turistice cu autocarul- Sibiu. Bilete incepand de la 1 euro (fara tva) pe sens. Detalii pe www.mementobus.com .
Top 5 motive pentru care românii preferă vacanțele all inclusive...