Antena Căutare

Cascada cailor și tot ce trebuie să știi despre ea: legendă, traseu, cazare

Cascada cailor, cea mai mare cascadă din România cu cea mai înaltă cădere de apă, este vizitată anual de zeci de mii de turiști. Află traseul, legenda, obiective turistice în zonă și cât costă cazarea

Cascada cailor și tot ce trebuie să știi despre ea: legendă, traseu, cazare Galerie
Cascada Cailor

Cascada cailor, cea mai mare cascadă din România cu cea mai înaltă cădere de apă, este vizitată anual de zeci de mii de turiști. Află traseul, legenda, obiective turistice în zonă și cât costă cazarea.

Momentul cel mai bun de a vizita cascada Cailor este primăvara, deoarece debitul apei crește, iar căderea acesteia devine spectaculoasă. Totuși, captivați de frumusețea și celebritatea ei, zeci de mii de turiști vizitează Cascada Cailor pe tot parcursul anului.

Cascada Cailor traseu

Cascada Cailor este situată în apropiere de stațiunea turistică Borșa, în partea de Nord-Est a Munților Rodnei. Localitatea se află la doar 130 de kilometri de Baia Mare, 167 km față de Cluj-Napoca, 170 km de Suceava și 184 km față de Târgu Mureș. Distanțele nu sunt atât de mari dacă ții cont de minunățiile care te așteaptă la destinație. Apa adunată într-un circ glaciar se scurge peste un abrupt calcaros numit ˝Podul Cailor˝, în mai multe trepte, rezultând cea mai mare cascadă din România - cascada Cailor. Se află la altitudinea de 1300 m iar căderea de apă este de 90 metri.

Cascada Cailor este accesibilă din mai multe direcții, dinspre Borșa-Complex cu telescaunul, sau pe jos, sau dinspre zonele mai înalte ale Munților Rodnei.

Că să ajungi în Borșa, trebuie să treci prin Pasul Prislop indiferent din ce direcție vii:
– Baia Mare – Sighetu Marmației – Vișeu de Sus – Moisei – Borsa (DN 18)
– Maramureș – Șesuri, care face legătură cu Bistrița peste Pasul Prislop (DN 17): Suceava – Câmpulung Moldovenesc – Vatră Dornei – Bistrița sau pe DN 17C, pe drumul care face legătură cu Bistrița, Năsăud și Dej.

Cascada cailor legendă

Există ma multe legende legate de formarea cascadei Cailor, însă una dintre ele este cea mai cunoscută şi promovată şi se referă la păşunile bogate, care erau locul preferat al localnicilor pentru a ţine oile şi caii, în timpul verii.

Se spune că urşii atacau hergheliile de cai, iar aceştia, încolţiţi la marginea prăpastiei, au căzut în hău. Legenda spune că acea cascadă s-a format din lacrimile păstorilor care au plâns după animalele pierdute. Numai că nu doar cascada a primit acest nume, ci întreaga zonă a primit denumiri legate de acest eveniment: Zănoaga Cailor, amplasată deasupra Cascadei Cailor, Muntele Cailor, Podul Cailor, care se referă la circul glaciar, iar Izvorul Cailor, referindu-se la valea pe care este formată cascada Cailor.

Cascada cailor și tot ce trebuie să știi despre ea: legendă, traseu, cazare

Cascada Cailor

Cascada Cailor cazare

Pentru cei care caută cazare în zona cascada Cailor, Borșa este cea mai apropiată localitate, iar prețul unei nopți de cazare în zonă începe de la 25 de euro pe noapte pentru 2 persoane și poate varia în funcție de cerințe și facilitățile unității de cazare.

Cascada Cailor, obiective turistice în apropiere

Rezervația Pietrosu Rodnei, care este și cea mai mare rezervație complexă din această zonă a țării. Are trei căldări glaciare și un peisaj sălbatic.

  • Rezervația Salhoi-Zambroslaviile este o rezervație mixtă (geologică și boranica), unde poți întâlni o plantă foarte rară în România: Cochlearia pyrenaica.
  • Rezervația Piatră Rea se întinde pe 17 hectare și este foarte bogată în floră și faună rare. În această rezervație se află Cascadă Cailor, la 1300 m altitudine, fiind cea mai înaltă cădere de apa din România.
  • Rezervația Cornu Nedeii – Ciungii Balasinii este renumită pentru jnepeniș și cea mai mare populație de cocoși de mesteacăn din țara, o specie ocrotită de lege.
  • Rezervația speologica Peșteră și Izvorul Albastru al Izei.
  • Rezervația pentru ocrotirea lostriței (o specie foarte întâlnită în bazinul dunărean) se regăsește pe cursurile de apa ale Vaserului, de la cantonul silvic Cozia până la Vișeu.

Citește și: Ce trebuie să știi despre Cascada Bigăr: legendă, locație, traseu, cazare

Parcul Național Munții Rodnei reprezintă cea mai mare arie protejată din Carpații Orientali, cu o suprafață de 47.227 de hectare, din care 3.300 de hectare au fost declarate rezervație a biosferei în 1979.

Munții Rodnei fac parte din grupa nordică a Carpaților Orientali, fiind cei mai înalți și mai greu de străbătut din lanțul Carpaților Orientali. Culmea principală, cu o lungime de peste 50 kilometri și o lățime de 30-40 kilometri, fiind orientată de la est la vest, este abruptă spre nord și domoală spre sud. Relieful este tipic alpin, format din creste semețe, culmi prelungite, circuri glaciare și văi drenate de cursuri repezi de apă, care formează numeroase repezișuri și cascade. Între Vârful Pietrosu Mare (2.303 m) și Vârful Gropilor (2.060 m) creasta formează un arc de cerc cu deschidere spre vest.

Citește și: Top cele mai frumoase 15 cascade din România pe care străinii vin să le vadă

Ministerul Turismului anunţă o investiţie de 7,6 milioane de lei la Ocna Sibiului pentru modernizarea parcului balnear... Touroperator: Vânzările de vacanţe către mileniali au crescut cu 12%, iar 80% dintre tinerii între 20 şi 40 de ani prefe...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x