La rascruce de... ape
Mica localitate este cunoscuta acum drept una dintre cele mai retrase si linistite destinatii turistice de pe litoralul romanesc. Cel putin deocamdata. Gura Portitei face parte din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, iar numele este legat de comunicarea existenta initial intre lacul Golovita si Marea Neagra, inchisa insa in anii ‘70, ceea ce a transformat Golovita intr-un lac inchis, cu apa in curs de desalinizare.
Totusi, lacul comunica la nord cu lacul Razim, iar la sud cu lacul Sinoe, printr-un sistem de ecluze. Locul este, in acelasi timp, si civilizat si salbatic. Apa cat vezi cu ochii, pasari cum nu-ti imaginai ca exista (peste 300 de specii) si o multime de bancuri de stuf. Exista si un sat de vacanta, primul din Romania clasificat la categoria de trei stele si dotat cu 160 de locuri de cazare.
Gura Portitei este remarcabila si dintr-un alt punct de vedere: poti ajunge, in numai cateva minute, in doua locuri absolut diferite: in Delta sau, in partea opusa... la malul Marii Negre.
Posibilitatile de agrement sunt deosebit de variate, de la excursiile organizate zilnic pe canalele Deltei pana la inchirierea de barci cu rame, barci cu motor, hidrobiciclete, ski jet (atentie insa la curentii din zona, extrem de puternici), terenuri de tenis si volei, programe speciale pentru pescari, vanatori, ornitologi. Un ghid local te poate insoti in excursii, tariful pentru acest serviciu stabilindu-se in functie de preferintele si durata excursiei.
Bineinteles, nu lipseste... plaja. Ai posibilitatea sa faci plaja si baie in mare sau in apa dulce a lacului. Pe nisip sunt amplasate sezlonguri si umbrelute din stuf, plaja de aici semanand celei de la Vama Veche sau Corbu.
Experiente unice
Este evident ca nu poti sa mergi la Gura Portitei si sa nu gusti macar borsul de peste. Ori saramura... Vei descoperi ca sunt zeci de feluri de mancare traditionale, inclusiv in satele pescaresti situate in zona. Bine, nu este exclus nici meniul mediteranean, pregatit foarte bine la cele trei terase existente.
La Gura Portitei ai posibilitatea sa traiesti si alte experiente unice, in afara de cele culinare - la pescuit alaturi de localnicii care folosesc, chiar si acum, metode stravechi de prins pestele (de multe ori la limita legii!), la vanatoare de vidre, nurci, rate salbatice sau chiar mistreti. Trebuie, bineinteles, sa ai un permis de port-arma si sa te interesezi din timp de regimul de protectie sever al speciilor de animale enumerate mai sus.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: guraportitei.wordpress.com/ tripadvisor.com