Antena Căutare

FOTO! Horezu, centrul turismului cultural

Este un cunoscut centru etnografic si un vechi lacas de ceramica populara, dar zona are un puternic caracter monahal: aici se afla Manastirea de la Hurez, o bijuterie spirituala ctitorita de Constantin Brancoveanu


La rascruce de drumuri

Localitatea a fost atestata documentar intr-un hristov apartinand domnitorului Vlad Calugarul (1487), act care pomenea de satul Hurez. Denumirea actuala provine de la numele de „ciuhurez", pasare asemanatoare bufnitei, care populeaza padurile din jur. Regiunea subcarpatica a actualei zone Horezu a facut parte din Cnezatul lui Farcas, mentionat documentar prin Diploma regelui Bela al IV-lea al Ungariei.

2011/07/27//340050-horezu5.jpg

Dezvoltarea asezarilor horezene este legata de traseele de transhumanta, de drumurile haiducilor, care traversau zona, precum si de drumul sarii care pornea de la Ocnele Mari, trecea prin Pietrarii de Jos si prin Horezu, apoi continua catre Slatioara si ajungea la Cernesti.

Manastirea-muzeu

Odata ajuns acolo, trebui sa te opresti la Manastirea Hurez, capodopera ctitorita de Constantin Brancoveanu. Muzeul manastirii contine diverse piese de arta medievala, tesaturi si numeroase exemplare de documente si carti vechi. Ele provin din biblioteca manastirii, initiata de Constantin Brancoveanu, care avea una dintre cele mai valoroase colectii de carte ale timpului.

2011/07/27//340051-horezu6.jpg
Deasupra intrarii in biblioteca scrie si astazi in greceste „Biblioteca de hrana dorita sufleteasca, aceasta casa a cartilor, iubire pre inteleapta imbelsugare, in anul 1708", scrisa de arhimandritul Ioan. Colectia avea catalogul sau, doua carti de biblioteconomie, precum si carti laice mai rare intr-o manastire: Herodot, Euripide, Hesiod, Aristofan, Luchiano, Cartile lui Iustinian, Cronicile Bizantine si lexicoane grecesti si latine.

Arta ceramicii

Bineinteles, stii deja ca orasul este vestit si pentru artistii ceramicii. In prima saptamana din luna iunie poti asista la targul anual de olarit „Cocosul de Hurez", destinat tuturor olarilor din Romania. Daca nu poti ajunge in acea perioada la Horezu, poti admira oricand cele mai frumoase produse la galeria de arta contemporana, deschisa la Casa de Cultura din Horezu.
2011/07/27//340053-3626861-beautiful_house_horezu.jpg
In zona vei avea surpriza sa descoperi numeroase rezervatii naturale si arii protejate: Muzeul Trovantilor, Cheile Bistritei, Pestera Liliecilor, Cheile Costesti sau Pietreni. Muzeul Trovantilor se afla la opt kilometri de Horezu, in localitatea Costesti.

Este constituit din formatiuni construite predominant din siliciu pietrificat, ce se repeta de la dimensiuni de cativa milimetri pana la formatiuni care ating 6-10 metri. Pestera Polovragi (la 16 km de Horezu) are o lungime de 900 de metri si este una dintre cele mai mari si mai frumoase din Europa.

Legenda spune ca dacii au constituit acolo o puternica rezistenta impotriva soldatilor romani, niciodata infranta. Nu rata nici Cheile Oltetului, un defileu sapat in munte de raul cu acelasi nume. Are o lungime totala de doi kilometri si ofera un peisaj suberb.
2011/07/27//340054-3626862-on_our_way_to_horezu_horezu.jpg

Statiune celebra

La Baile Govora, localitate situata la doar 35 de kilometri de Horezu, complexele balneare moderne sunt utilate cu facilitati pentru bai cu ape minerale iodate si sulfuroase, tratamente cu produse apicole, sali pentru aerosoli, inhalatii, aplicatii cu namol cald, electroterapii etc. Este una dintre statiunile cele mai bogate in ape minerale bromurate iodurate din Europa si este recomandata in tratamentele bolilor respiratorii, bolilor reumatice articulare, bolilor degenerative, ca si in tratamentul disfunctiilor neurologice periferice si centrale.

Cat ne costa?

Majoritatea pensiunilor din Horezu sunt clasificate la doua si trei stele si ofera locuri de cazare in camere spatioase, cu grupuri sanitare proprii, incalzire centrala, apa calda si rece permanent. Tarifele percepute sunt cuprinse intre 70 si 110 lei, in functie de spatiul oferit. In acesti bani nu este inclus micul dejun.

Foto: romanianmonasteries.com/ www.virtualtourist.com
Citeste si Revista Felicia!

VIDEO! Afla totul despre Castelul Corvinilor... FOTO! Ghid de vacanta: unde sa mergi in septembrie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x