La doar 6 kilometri distanță de orașul Sebeș, turiștii sunt întâmpinați de o priveliște de crezut că se află în România. Locul unic în ţară, denumit popular şi „micul canion al României” se află în judeţul Alba și impresioneză prin nenumăratele sale coloane și piramide de diferite culori, ce îți taie respirația.
„Micul canion din România” este singura rezeravație naturală de acest tip, de la noi din țară, însă nu mulți au auzit de ea. Râpa Roșie este o rezervație geologică, naturală, ce a luat naștere din argilă roșie acum mai bine de 60 de milioane de ani.
Răpa Roșie, tărâmul fermecat unde pare că pământul plânge cu lacrimi de sânge
Rezervaţia se întinde pe o suprafaţă de 10 hectare iar pereţii săi au înălţimi cuprinse între 80-100 de metri, dar cea înaltă culme trece de 500 de metri şi oferă o panoramă spectaculoasă.
Rezervaţia geologică şi-a mai câştigat în timp tot felul de porecle: „deal straniu”, „orga de pământ”, „piramide coafate”, „pământurile rele”, transmite Adevărul.ro. Tote acestea pornind de la lucrurile neobișnuite care se întâmplă acolo atunci când plouă.
Citește și: Bisericile din adâncuri. Lăcașurile de cult din România care încă rezistă, deși sunt sub ape de zeci de ani
Printre cutele care brăzdează dealul, se pornesc la vale pârâiaşe sângerii, care în cădere fac zgomote aflate la graniţa straniului. Deși totul pare desprin din filmele de groază, fenomenul are o explicație logică. Fiind o rezervație formată din alternanţa srgilelor roşii cu gresii cenuşi, la contacul cu ploaia, apa se colorează în roșu.
De-a lungul milioanelor de ani, apele au săpat în rezervaţie cute adânci, dând naştere unor superbe coloane numite ”piramide coafate”. Datorită pantei mari şi a lipsei de vegetaţie, alunecările au creat un relief aparte, iar pajiștile inverzite, în contrast cu roșul dealului, fac plimbările să pară desprins din povești.
Legenda lui Lică-Pisică de Gaura Hoţilor
Tot aici, la Râpa Roșie, se află una dintre cele mai mari peşteri din lume dezvoltate în pământ. Bătrânii spun că această peşteră-tunel, denumită „Gaura Hoţilor”, era adăpost pentru bandiţii de altădată.
Mai mult, în jurul acestui loc s-a creat și o legenda lui Lică-Pisică. Potrivit, poveștilor localnicilor, citate de sursa menționată anterior, Lică era un om care ducea animalele la păscut la Răpa Roșie, așa că a ajuns să cunoască foarte bine toate cotloanele dealului.
„Într-o dimineaţă, însă, o bancă din Sebeş a fost spartă. Hoţul, spunea Poliţia, ar fi pătruns printr-o ferestruică prin care doar un sugar ar fi putut trece. Bineînţeles, autorităţile l-au condamnat la închisoare pe Lică-Pisică, deşi niciun ban nu a fost găsit în timpul anchetei”, spune legenda.
Deși nu s-a găsit niciun ban asupra bărbatului, el a fost condamnat la închisoare, însă, în tot acest timp soția sa mergea regulat la „Gaura Hoţilor”, unde Lică ar fi ascuns prada. După ce a fost eliberat, el și soția au plecat în America și au început să trimită familiei mulți bani, mai spune legenda locală.
Ce trebuie să știe turiștii care plănuiesc să călătorească în Italia. Regulile ciudate care le-ar putea aduce amenzi ust... Una dintre cele mai puternice icoane făcătoare de minuni se află în România. Unde te poți ruga la icoana dublă a Maicii ...