Antena Căutare

Bisericile din adâncuri. Lăcașurile de cult din România care încă rezistă, deși sunt sub ape de zeci de ani

Bisericile scufundate în lacuri și baraje de acumulare din România au devenit o atracție pentru turiști. Ruinele acestora rezistă în ciuda viscitudinilor și a trecerii timpului. În țara noastră există 5 astfel de biserici: cea de la Geamăna, cea inundată de lacul Cinciș, biserica de sub lacul Beliș, lăcașele din lacul Bezid.

colaj de imagini cu bisericile scufundate din romania Galerie
Bisericile scufundate în lacuri și baraje de acumulare din România au devenit o atracție pentru turiști. Ruinele acestora rezistă în ciuda viscitudinilor și a trecerii timpului. În țara noastră există 5 astfel de biserici: cea de la Geamăna, cea inundată de lacul Cinciș, biserica de sub lacul Beliș, lăcașele din lacul Bezid. | Shutterstock.com și Profimediaimages

Sub apele barajul de acumulare Beliş-Fântânele, din judeţul Cluj, se ascund ruinele unei biserici catolice, construită în anul 1913 de către magnatul Ioan Urmanczy. Fostul lăcaș poate fi văzut doar în perioadele secetoase, de aceea pozele cu el sunt rare.

Nu este singura biserică aflată sub ape. În rândurile următoare mai puteți afla detalii despre clădirile care stau mărturie că în locurile respective au trăit, mult timp, oameni.

Citește și: Jungla din România care se află acolo unde era marea în urmă cu 6000 de ani. E singurul loc din Europa unde se găsesc liane

Bisericile scufundate din România

În România există mai multe biserici scufundate. Deși se află de zeci de ani sub apă, structura lor rezistă ironic. Iată poveștile lor:

Biserica scufundată de la Geamăna

Geamăna este o comună din Transilvania, România. Ea a fost evacuată în urma operațiunilor miniere de la Roșia Poieni pentru că Nicolae Ceaușescu, conducătorul de la acea vreme, a ordonat transformarea localității într-un lac de decantare, ce a ajuns să fie acoperit de steril.

„Primul sămn rău o fost atunci când au început să se uşte cireşii, vişinii. Or fi sâmţit de la bun început otrava care atunci era doar sub pământ. Ce vă săpui se petrecea pe la sfârşitul anilor 1970. Apoi, pâraiele ce curgeau pe aici s-au înroşit rând pe rând, ca şi când torni în ele sânje.

Uite aşa am ajuns să vedem pâraiele aste otrăvite, cum se duce la fund casă după casă, cârciuma unde se adunau oamenii satului şi apoi şi biserica, după cum vedeţi se scufundă şi ea.

Citește și: Stațiunea din Grecia în care te simți ca în Maldive. Să închiriezi un bungalow e mai ieftin decât un weekend pe litoralul românesc

După mine satul va fi mort, când biserica va fi acoperita de tot de steril“, a povestit, conform Historia, unul dintre oamenii care încă locuiesc în zonă.

Bisericile din Lacul Bezid

Un lac de acumulare avea să înghită alte două biserici. Este vorba despre lacul Bezid, a cărei construcție a început în 1975 și a durat mult timp pentru că, din motive neclare, lucrările au fost sistate.

În 84 însă, nu doar lăcașurile de cult au fost scufundate, ci și casele localnicilor. Ruinele caselor nu mai pot fi văzute, însă biserica ”răsare” când debitul apei este scăzut.

Biserica inundată de lacul Cinciș

Dincolo de frumusețea sa, lacul Cinciș atrage și datorită fostei biserici romano-catolică pe care a ”înghițit-o”. Până în anii 1960, când autoritățile au decis inundarea mai multor sate din zonă, acesta era mândria sătenilor pentru că ar fi fost construită din ordinul împărătesei Maria Tereza.

Pe fundul lacului se mai află cimitire, case, însă doar biserica poate fi văzută. Ruinele au ajuns o atracție pentru fotografi, care își fac apariția în zonă de fiecare dată când nivelul apelor este scăzut.

Citește și: Detaliul despre Biserica Neagră din Brașov pe care nici brașovenii nu îl cunosc. De ce pe acoperiș exista statuia unui băiețel

Jungla din România care se află acolo unde era marea în urmă cu 6000 de ani. E singurul loc din Europa unde se găsesc li...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Medicool sezonul 6, 13 aprilie 2024. Cum să ai grijă de sănătatea și imunitatea copilului în etapa de 0-12 luni a vieții
Medicool sezonul 6, 13 aprilie 2024. Cum să ai grijă de sănătatea și imunitatea copilului în etapa de 0-12 luni a vieții Sambata, 13.04.2024, 13:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x