- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Satul și Pădurea Letea se află pe grindul Letea, cel mai mare din Delta Dunării. Acesta este situat între brațele Chilia și Sulina, la doar 18 kilometri de Marea Neagră.
Grindul este format din dune de nisip și apare sub forma unor benzi, care sunt ocupate de vegetație arboricolă. Acestea poartă numele de hasmacuri și, în unul dintre acestea, se află și Pădurea Letea, jungla din România.
Imagini spectaculoase din jungla din România. Ce găsim în Pădurea Letea
În urmă cu 6000 de ani, în locul în care se află acum Pădurea Letea era marea. Tocmai de aceea sunt și multe dune de nisip. Cele mai înalte dune de acolo, au ajuns la un moment dat la 22 de metri, scrie discoverdobrogea.
Pădurea Letea se întinde pe o suprafață de 5.000 de hectare, dintre care aproximativ 3.000 sunt protejate de lege. Cele din urmă au atras atenția oamenilor de știință încă din anul 1940, când a fost luată decizia de a fi pusă sub ocrotire. 8 ani mai târziu, Pădurea Letea a devenit rezervație naturală.
Se pare că acest loc s-a format datorită nisipului propice pentru dezvoltarea florei. În jungla din România se găsesc peste 1.800 de specii de plante, printre care: plopul, frasinul, stejarul, sălciile, lianele sau vița de vie sălbatică.
Ba mai mult, e singurul loc din Europa unde se găsesc liane. Specialiștii spun că acestea au apărut datorită semințelor aduse de păsările migratoare.
Și animalele sunt multe aici. Putem întâlni cai, porci mistreți, șacali, bursuci, căprioare, iepuri, vulpi, rozătoare. Caii sunt foarte numeroși, aproximativ 2000. Unii sunt sălbatici, alții semnisălbatici. Cei din urmă sunt veniți din satele din jur, acolo unde oamenii îi eliberează.
Se spune că frumoșii cai au fost abandonați de localnici în perioada comunistă, fie pentru că nu mai aveau cu ce să îi hrănească, fie după ce a fost declarată ”anemia infecțioasă”, o afecțiune care i-a determinat pe mulți deținători de cai să își abandoneze animalele.
Ei s-au înmulțit de-a lungul anilor, iar în prezent se estimează că există între 3000 și 5000 de cai în toată rezervația și aproape 2000 de exemplare în zona Letea.
Pentru că ei sunt numeroși, pădurea este împrejmuită cu gard de sârmî ghimpată pentru a nu le servi drept hrană.
Detaliul despre Biserica Neagră din Brașov pe care nici brașovenii nu îl cunosc. De ce pe acoperiș exista statuia unui b... Bisericile din adâncuri. Lăcașurile de cult din România care încă rezistă, deși sunt sub ape de zeci de ani...