Căutare Live

Jungla din România care se află acolo unde era marea în urmă cu 6000 de ani. E singurul loc din Europa unde se găsesc liane

În Delta Dunării se găsește un sat deosebit, care și-a păstrat frumusețea în ciuda timpului: Satul Letea. Acolo regăsim o mulțime de case tradiționale din lemn, chirpici, stuf, vopsite în culori vesele și ornamente cu flori, spice de grâu sau cai. Dincolo de el se află și jungla din România, una dintre cele mai frumoase păduri de la noi.

În Delta Dunării se găsește un sat deosebit, care și-a păstrat frumusețea în ciuda timpului: Satul Letea. Acolo regăsim o mulțime de case tradiționale din lemn, chirpici, stuf, vopsite în culori vesele și ornamente cu flori, spice de grâu sau cai. Dincolo de el se află și jungla din România, una dintre cele mai frumoase păduri de la noi

Shutterstock.com și Profimediaimages

Satul și Pădurea Letea se află pe grindul Letea, cel mai mare din Delta Dunării. Acesta este situat între brațele Chilia și Sulina, la doar 18 kilometri de Marea Neagră.

Grindul este format din dune de nisip și apare sub forma unor benzi, care sunt ocupate de vegetație arboricolă. Acestea poartă numele de hasmacuri și, în unul dintre acestea, se află și Pădurea Letea, jungla din România.

Citește și: Detaliul despre Biserica Neagră din Brașov pe care nici brașovenii nu îl cunosc. De ce pe acoperiș exista statuia unui băiețel

Imagini spectaculoase din jungla din România. Ce găsim în Pădurea Letea

În urmă cu 6000 de ani, în locul în care se află acum Pădurea Letea era marea. Tocmai de aceea sunt și multe dune de nisip. Cele mai înalte dune de acolo, au ajuns la un moment dat la 22 de metri, scrie discoverdobrogea.

Pădurea Letea se întinde pe o suprafață de 5.000 de hectare, dintre care aproximativ 3.000 sunt protejate de lege. Cele din urmă au atras atenția oamenilor de știință încă din anul 1940, când a fost luată decizia de a fi pusă sub ocrotire. 8 ani mai târziu, Pădurea Letea a devenit rezervație naturală.

Se pare că acest loc s-a format datorită nisipului propice pentru dezvoltarea florei. În jungla din România se găsesc peste 1.800 de specii de plante, printre care: plopul, frasinul, stejarul, sălciile, lianele sau vița de vie sălbatică.

Citește și: Stațiunea din Grecia în care te simți ca în Maldive. Să închiriezi un bungalow e mai ieftin decât un weekend pe litoralul românesc

Ba mai mult, e singurul loc din Europa unde se găsesc liane. Specialiștii spun că acestea au apărut datorită semințelor aduse de păsările migratoare.

Și animalele sunt multe aici. Putem întâlni cai, porci mistreți, șacali, bursuci, căprioare, iepuri, vulpi, rozătoare. Caii sunt foarte numeroși, aproximativ 2000. Unii sunt sălbatici, alții semnisălbatici. Cei din urmă sunt veniți din satele din jur, acolo unde oamenii îi eliberează.

Se spune că frumoșii cai au fost abandonați de localnici în perioada comunistă, fie pentru că nu mai aveau cu ce să îi hrănească, fie după ce a fost declarată ”anemia infecțioasă”, o afecțiune care i-a determinat pe mulți deținători de cai să își abandoneze animalele.

Ei s-au înmulțit de-a lungul anilor, iar în prezent se estimează că există între 3000 și 5000 de cai în toată rezervația și aproape 2000 de exemplare în zona Letea.

Pentru că ei sunt numeroși, pădurea este împrejmuită cu gard de sârmî ghimpată pentru a nu le servi drept hrană.

Citește și: Cascada spectaculoasă din România a cărei apă nu îngheață niciodată. Străinii se bat să o vadă pentru legenda ei

Detaliul despre Biserica Neagră din Brașov pe care nici brașovenii nu îl cunosc. De ce pe acoperiș exista statuia unui b... Bisericile din adâncuri. Lăcașurile de cult din România care încă rezistă, deși sunt sub ape de zeci de ani...
Parteneri
Cum se curăță perfect ardeii copți. Sfaturi pentru a-ți ușura munca
Catine.ro
Ultimele știri
x