Canicula a pus stăpânire pe majoritatea țării și ce loc mai bun de a te feri de razele soarelui dacă nu sub pământ? România are o mulțime de locuri frumoase de vizitat, dar când temperaturile ridicate din termometre îți dau planurile peste cap, e momentul perfect a explora lumea subterană.
Pe întreg teritoriul țării se află peste 8000 de peșteri, iar România este pe locul 2 în Europa la acest capitol. Multe dintre acestea însă, sunt foarte puțin cunoscute de turiști deși adăpostesc adevărate comori. Printre acestea se află și Peștera Topolnița, care poate fi vizitată doar o zi pe an, de ziua ei.
Peștera Topolniţa, locul din inima munților care poate fi vizitat o singură zi pe an
Peştera Topolniţa, aflată în judeţul Mehedinţi, reprezintă o peşteră naturală, locuită parţial de om, cu altitudinea absolută de 434 m; relativă de 84 m. Aceasta este a doua peștera ca lungime din Romania si a 17-a din lume și merită explorată pentru raritatea ei, informează Agerpress.ro.
Peştera gigantică are o de galerii dispusă pe patru etaje: două fosile, unul subfosil şi altul activ, ca urmare a acţiunii apei din trei pâraie. Peştera a fost împărţită de speologi în mai multe sectoare, cel mai important din punct de vedere arheologic fiind sectorul Peştera Femeii, din care se ajunge în Culoarul Liliecilor şi apoi în Culoarul Vetrelor.
Acolo au fost identificate vetre de foc ce datează din neolitic, din epoca dacică şi din cea medievală. Împreună cu acestea se aflau şi materiale ceramice sau piese de metal.
Potrivit aceleiași surse, Peştera Topolniţa este una dintre cele mai frumoase şi mai importante peşteri din lume. Aceasta se este sub adminitrarea Academiei Române, este protejată şi poate fi vizitată o singură zi pe an.
Cand își sarbatoreste ziua de nume, Pestera Topolnița este deschisă vizitării. Salile uriase, cascadele sau rocile imense care plutesc deasupra capului te uimesc din prima clipă, spun cei care au fost acolo.
Cei care își însă își doresc să viziteze Peștera Topolnița trebuie să se pregătească pentru aventură incredibilă, care îţi taie răsuflarea la fiecare pas şi îţi testează toate limitele.
Cu toate acestea traseul nu are un grad de dificultate ridicat, iar odată ajuns în inima muntelui îți vei da seama că a meritat.