Antena Căutare

Skopelos, insula brailenilor din Grecia

Skopelos, cea mai verde insula a Greciei, este populata de... braileni! Primarul capitalei insulei se mandreste cu originea sa romaneasca – mai precis, braileana! - si chiar a-nvatat sa vorbeasca romaneste, pentru a se simti mai aproape de origini, dupa ce a aflat de unde se trag stramosii lui si mai ales dupa ce a vizitat Braila.

Skopelos este insula greceasca din vestul marii Egee cunoscuta pentru abundenta vegetatiei. Este cea mai mare din grupul insulelor Sporades, aflandu-se in estul zonei continentale a Greciei, la nord-est de insula Euboea, fiind parte a prefecturii Magnesias, din zona Tesaliei. Skopelos se numeste atat insula, cat si principalul port si capitala. Legendele spun ca Skopelos a fost fondata de Staphylos (=strugure), unul dintre fiii lui Dionysos si ai printesei Ariadne, dar istoricii spun ca insula este atestata in epoca tarzie a bronzului, cand era cunoscuta drept Peparethos.

Insula a fost colonizata de cretani, care au inceput sa cultive aici vita-de-vie si sa faca vinuri foarte bune, ocupatie de la care este posibil sa se fi facut legatura mitologica intre numele insulei si zeul vinului. Insula era renumita in Antichitate pentru vinurile sale.

Dupa ce a fost subordonata politic mai intai Atenei, apoi, pe rand, regatului lui Alexandru Macedon, Imperiul Roman, Imperiului Bizantin si Imperiul Otoman, Skopelos a devenit parte a Primei Republici Elene sub Protocolul de la Londra, care i-a confirmat suveranitatea in 1830, pe 3 februarie. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, insula a fost sub dominatia Axei, ocupata initial de Regatul Italiei (iunie 1941-septembrie 1943), apoi de Germania Nazista (septembrie 1943-octombrie 1944).

Skopelos, ca si restul Greciei, s-a intors la stilul democratic de guvernare in 1944. Cel mai probabil, multe familii de braileni s-au stabilit pe insula in timpul ocupatiei otomane, dar si in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Din nefericire, romanii nu s-au prea inghesuit sa viziteze aceasta insula, alegand destinatiile pe care agentiile de turism le promoveaza mai mult, dar Skopelos este dovada vie a faptului ca batrana Grecie nu si-a dezvaluit pana acum toate frumusetile in fata vizitatorilor din tara noastra, iar insulele sale inca mai pot reprezenta taramuri de vis care asteapta sa fie descoperite.

Despre Skopelos turistii spun ca este un Paradis pe Pamant, o insula a culorilor, a padurilor, unde cerul si marea au facut parca un pact cromatic in care au primit doar vegetatia si nisipul fierbinte al verilor insorite. Traducerea numelui din limba greaca este „Coasta stancoasa"
, pentru ca insula din Marea Egee, cu o suprafata de circa 85 km patrati, are o zona de coasta de 67 de kilometri, in cea mai mare parte inaccesibila din cauza terenului muntos si accidentat. Plajele accesibile, cu drumuri si poteci sunt putine, dar de o frumusete deosebita. Turistii sunt indrumati catre Staphylos, Velanio (plaja de nudisti), Agnondas, Limnonari, Panormos, Adrines, Milia, Kastani, Elios, Hovolo, Armenopetra, Kalives, Glyfoneri, Glysteri, Perivoliou, Keramoto si Chondrogiorgos.

Cei doi munti ai insulei nu depasesc 680 de metri altitudine. Insula Skopelos primeste in fiecare luna peste 70.000 de turisti, pe o suprafata populata in lunile de iarna cu putin peste 5.000 de suflete. Din 70.000, mai putin de 1.000 de romani au vizitat anul trecut Skopelos, spun autoritatile insulei. Motivul principal pentru care romanii trebuie sa viziteze Skopelos este ca oamenii care traiesc pe aceasta insula ii iubesc pe romani. Exista o lunga traditie a acestei infratiri", explica primarul orasului Skopelos, George Michelis, care se mandreste cu originea sa romaneasca, dupa ce a descoperit ca strabunii sai au trait in orasul Braila, asemenea multor familii grecesti care s-au stabilit pe Insula Skopelos. Oamenii de astazi ai insulei Skopelos au inaintasi proveniti din Romania, din zona Brailei. Eu sunt unul dintre ei. De asemenea, vreau sa le arat romanilor insula Skopelos, care este cu adevarat un Paradis pe Pamant", mai spune primarul Michelis.

Am vizitat Romania recent si am descoperit foarte multe asemanari intre greci si romani. Impartim aceeasi istorie, aceeasi cultura, am fost prieteni multe secole si avem cam aceleasi obiceiuri", spune si Makis Perdikaris, reprezentantul unei agentii de turism grecesti, de asemenea, descendent al unei familii de braileni stramutati pe Insula Skopelos. Impreuna cu partenerul sau din Romania, Florin Nistor, directorul unei agentii de turism din Romania, Makis Perdikaris vrea sa promoveze aceasta noua destinatie pentru romani, considerand-o perfecta pentru toti cei care-si doresc de la vacanta de vara in special lux si intimitate, departe de statiunile foarte aglomerate.

Citeste si Jurnalul

FOTO: athenstourgreece.com

Vacanta perfecta pentru calatoria cu masina: Coasta Amalfi... VIDEO! Vacanta la oferta in Grecia, Turcia sau Spania...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x