Numărul de turişti străini în România a crescut anul trecut cu 11,3% faţă de anul anterior, la 2,75 milioane, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În anul 2016, numărul de turişti nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică a fost de 2,47 milioane. În 2017, cheltuielile turiştilor străini au fost de 6 miliarde lei, în creştere cu 1,3% faţă de 2016.
În ultimul trimestru al anului trecut, numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică a fost de 584.000 mii, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 1,326 miliarde lei.
Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România în trimestrul al patrulea l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (62,6% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 63,1% din total.
”Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (37,4% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (65,0%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi”, se arată în comunicat.
Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (56,3%), fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus (93%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 16,3%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 11,6%.
”Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 42,3% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor 37,1%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 60,6% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinourui, săli de jocuri mecanice au reprezentat 46,5% din totalul cheltuielilor pentru recreere”, se arată în comunicat.