Căutare Live

Unde se află orașul scufundat din România. De ce a fost băgat sub ape de Nicolae Ceaușescu

România ascunde o mulțime de obiective turistice spectaculoase. Printre acestea se numără și orașul scufundat de Nicolae Ceaușescu în urmă cu mai bine de 50 de ani. Iată despre ce zonă de la noi din țară este vorba, dar și ce istorie spectaculoasă se află în spatele orașului scufundat.

România ascunde o mulțime de obiective turistice spectaculoase

Shutterstock & Hepta

România se mândrește cu peisaje care îți taie respirația, dar și cu obiective turistice unice. De altfel, puțini sunt cei care știu că Orșova veche este orașul scufundat de Nicolae Ceaușescu în urmă cu peste 50 de ani.

Citește și: Orașul din România unde a fost semnalată prezența unui leu pe străzi. Alerta emisă de autorități: „Rămâneți în locuințe”

Care este motivul pentru care Nicolae Ceaușescu a scufundat orașul Orșova Veche

În perioada 1964-1972, fostul dictator comunist a decis să sacrifice Orșova veche pentru a face hidrocentrala de la Porțile de Fier I, una dintre cele mai mari din Europa. Orașul încărcat cu o mare valoare istorică a fost scufundat de către Nicolae Ceaușescu, fără regrete.

Pentru realizarea hidrocentralei de la Porțile de Fier I, fostul președinte al României a lăsat ca mai multe așezări ale țării să fie ascunse sub ape. Printre acestea se numără insula Ada Kaleh, oraşul Orşova şi vechea comună Dubova.

Un lucru spectaculos este faptul că orașul Orșova Veche poate fi văzut doar atunci când lacul de acumulare de la Porțile de Fier I este golit. Acesta a fost zărit ultima dată în urmă cu aproximativ 9 ani.

Citește și: „Bali de România”, locul care impresionează cu peisaje inedite. Cât de frumos este complexul de case pe apă

O mare parte a istoriei senzaționale din Orșova Veche s-a pierdut în urmă cu foarte mulți ani, când orașul a ajuns sub ape. Orașul a fost construit pe locul castrului roman „Dierna”. Ruinele care au rezistat sub apă se pot vedea doar când lacul este golit aproape în totalitate.

Conform istoricilor, Orșova Veche era un oraș cu oameni ce aveau o situație financiară bună în urmă cu patru secole. În interiorul așezării existau hanuri, băi, grădini sau prăvălii.

De asemenea, se spune că Tudor Vladimirescu s-a pregătit în Orșova Veche pentru Revoluția de la 1821, fiind locul în care s-au instalat revoluționarii.

Citește și: Pământul respiră, în sfârșit! Orașul din România care a devenit vârf de munte. Unde se respiră cel mai curat aer

Orașul scufundat de ape poate fi văzut foarte rar, deoarece lacul de acumulare de la Porțile de Fier I este golit la o distanță de câțiva ani.

În urma deciziei luate de Nicolae Ceaușescu, locuitorii din Orșova Veche s-au trezit mutați peste noapte. De astfel, orașul era unul înfloritor la vremea respectivă, iar puțini s-au așteptat că fostul dictator comunist ar putea face una ca asta unei așezări cu o astlfel de istorie spectaculoasă.

„Bali de România”, locul care impresionează cu peisaje inedite. Cât de frumos este complexul de case pe apă... Plaja secretă din România care arată ca în Thailanda. E sălbatică și la poalele unui munte, ascunsă de ochii curioșilor...
Parteneri
Horoscopul zilei de 13 august 2022. Leii se simt încrezători. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Ultimele știri
x