VIDEO! Mostenirea regala din Balcic

Toti romanii cunosc, macar din auzite, oraselul bulgaresc Balcic, unde regina Maria isi construise palatul si gradina de la mare. Dar faima orasului se extinde tot mai mult in intreaga lume, nu in ultimul rand datorita mostenirii reginei, intretinuta cu grija de autoritati. Agentia Reuters a dedicat un reportaj Balcicului si gradinii regale care atrage anual zeci de mii de turisti - bulgari, romani si straini.

Conform reporterilor Reuters, Balcic a devenit una din principalele atractii turistice ale Bulgariei, si asta nu doar datorita asezarii sale pe malul Marii Negre.

Turistii vin aici, in primul rand, pentru spiritul palatului regal si pentru gradina care adaposteste peste 3500 de plante din toata lumea. Actualii administratori ai palatului pastreaza vie amintirea reginei Maria, chiar daca, cine stie din ce motive, prefera s-o desemneze prin titlul sau nobiliar britanic.

Intemeietoarea acestui palat, regina Maria de Edinburgh, a hotarat sa omagieze toate marile religii si culturi ale lumii, intr-un singur loc.

Palatul construit intre 1924 si 1937 cuprinde o moschee, o capela ortodoxa si monumente care amintesc de alte religii. Si asta pentru ca regina Maria trecuse la religia Bahati, care se doreste o sinteza a marilor credinte ale lumii. Amanuntul este, poate, mai putin cunoscut pentru romani, care reprezinta majoritatea vizitatorilor.

Gradina este, intr-adevar, marea mandrie a localnicilor. Din 1955, botanistii universitatii din Sofia au preluat colectiile de plante rare ale reginei Maria si le-au extins pana la actuala suprafata de 65.000 de metri patrati. Colectia de cactusi este a doua din Europa, dupa cea din Monaco, aminteste agentia Reuters in incheierea reportajului.


Ultimele știri