VIDEO! Sibiu, orasul diversitatii religioase

Astazi continuam sa descoperim bisericile Romaniei, iar pentru acest lucru ne oprim in Sibiu.

Nu este primul oras in care ne oprim si suntem uimiti de diversitatea etnica si religioasa. Sibiul, caci el este subiectul popasului de astazi, sigur ocupa un loc fruntas intr-o eventuala ierarhie, caci aici gasim ortodocsi, romano-catolici, luterani, reformati, mozaici, greco-catolici si unitarieni.

Catedrala Ortodoxa a fost construita in 4 ani, dupa 1900, pe locul unei biserici grecesti, si mai toti arhitectii o considera ca fiind copie la scara redusa a Catedralei Sfanta Sofia din Istanbul. Ideea construirii unei catedrale in Sibiu apartine celui ce a fost in Ardeal „incepator intru toate", marele mitropolit Andrei Saguna. El a fost cel care a instituit colecta pentru edificarea catedralei, in urma aprobarii data in anul 1857 de Imparatul Francisc Iosif I, care a si donat 1000 de galbeni, fiind astfel primul ctitor. Pana la ridicarea catedralei, in municipiul Sibiu existau doar 2 biserici ortodoxe!

Pe de alta parte Biserica Evanghelica este una dintre cele mai frumoase si impresionante cladiri gotice din Transilvania. A fost ridicata in 1520 pe locul unde exista o veche bazilica romanica inca din secolul al XII-lea. Cladirea este dominata de turnul pe 7 nivele cu cele patru turnulete pe colturi, semn ca orasul avea, in acea perioada, drept de condamnare.

Turnul catedralei, cu o inaltime de 73.34 de metri, este cea mai inalta constructie medievala din Romania si cea mai inalta catedrala din tara.


FOTO: Sibiul.ro

Ultimele știri