Aceste infecții urinare se dezvoltă atunci când bacteriile se acumuleaza undeva, de-a lungul tractului urinar, bărbații dezvoltând această infecție fie în uretră, fie în vezică, prostată sau în rinichi.
Într-o infecție a vezicii urinare, bacteriile invadează și continuă să se dezvolte în vezică. Uneori, bacteriile pot pune stăpânire pe rinichi sau pe tuburile care transportă urina de la rinichi la vezică, potrivit Smart Medical.
Dacă în cazul femeilor, o infecție urinară este frecventă și nu sună foarte alarmant, ci mai degrabă incomod, la bărbați situația se schimbă puțin.
În cazul lor, infecția este considerată o afecțiune mai complicată și are riscuri mai mari să ajungă la rinichi, iar în unele cazuri este nevoie și de o intervenție chirugicală, potrivit Medical News Today.
În general, infecțiile urinare se clasifică în două categorii, în funcție de localizarea lor în tractul urinar, anume, infecții ale tractului urinar inferior și infecții ale tractului urinar superior.
În cazul infecțiilor tractului urinar inferior, se vorbește despre cistită, care este o infecție a vezicii urinare, și uretrită - care este infecția uretrei.
În general, cele două sunt cauzate de bacteriile intestinale, care intră și contaminează tractul urinar inferior, de obicei prin răspândirea de la piele la uretră și apoi la vezică.
Uretrita poate fi, de asemenea, cauzată și de microorganisme care sunt transmise prin contact sexual, inclusiv gonorea și chlamydia.
O altă formă de infecție urinară masculină este prostatita, care reprezintă o inflamare a prostatei.
Infecțiile tractului urinar superior implică ureterele și rinichii și includ pielonefrita, adică infecția renală. Infecțiile de genul acesta apar atunci când bacteriile urcă în tractul urinar de la vezică la rinichi sau atunci când bacteriile purtate în fluxul sanguin se acumulează în rinichi.
De obicei, infecțiile urinare afectează mai puțin bărbații mai tineri, cei predispuși fiind bărbații cu vârsta ce depășește 50 de ani, la care glanda prostatică, ce este situată aproape de uretră, se poate mări și bloca fluxul de urină din vezică.
Această afecțiune este cunoscută sub numele de hiperplazie benignă de prostată și poate împiedica golirea completă a vezicii urinare, ceea ce crește probabilitatea ca bacteriile să se înmulțească și să declanșeze o infecție.
În schimb, cistita este mai frecventă la bărbații care practică sex anal și la cei care nu sunt circumciși.
Care sunt factorii determinanți dezvoltării unei infecții urinare la bărbați
Infecția urinară este cauzată de o bacterie, e-coli, care pătrunde în tractul urinar prin uretră.
Citește și:Infecția urinară, cauze și simptome. Cum o putem preveni și trata
Sunt rare cazurile în care un bărbat poate contacta o astfel de infecție în urma unui contact sexual vaginal, însă sansele sunt mai ridicate în cazul unui contact sexual anal.
Așadar, printre factorii favorizanți dezvoltării unei astfel de infecții sunt:
- diabet zaharat
- incontinență fecală
- consumul insuficient de lichide
- o prostată mărită
- pietre la rinichi
- o intervenție chirurgicală recentă la nivelul tractului urinar, cum ar fi introducerea unui tub (cateter) pentru a drena vezica sau o cameră mică pentru a examina vezica și uretra (cistoscopie)
Totodată, cele mai frecvente simptome ce anunță prezența unei infecții urinare sunt:
- urinare neobișnuit de frecventă precum și nevoia subită și puternică de a urina
- trezitul în miezul nopții pentru a urina
- durere, disconfort sau senzație de arsură în timpul urinării
- flux slab al urinei
- udatul patului (enurezis)
- durere sau sensibilitate în zona abdomenului sau a vezicii
- febra ușoară, cu sau fără frisoane
- greață și vărsături
- durere în partea laterală sau superioară a spatelui
- prezența sângelui în urină sau miros puternic al acesteia precum și o culoare schimbată
Majoritatea infecțiilor tractului urinar la bărbați nu pot fi prevenite. Infecțiile urinare care sunt transmise prin contact sexual pot fi prevenite prin utilizarea corectă a prezervativelor.
De asemenea, bărbații cu hipertrofie benignă de prostată pot elimina din dietă cafeina și alcoolul pentru a îmbunătăți fluxul de urină și pentru a preveni acumularea de urină în vezică, ceea ce crește riscul de infecție.
Citește și:Ce trebuie să știe orice gravidă despre infecțiile urinare în sarcină. Simptome, cauze, tratament
Tratate adecvat, cu antibiotice, majoritatea simtomelor asociate infecțiilor tractului urinar necomplicate încep să se îmbunătățească în câteva zile, boala fiind complet vindecată în aproximativ 7 zile.
În cazul infecțiilor tractului urinar superior sau inflamarea prostatei, medicul poate recomanda un tratament cu antibiotice mai lung, de 3 sau chiar mai multe săptămâni.
Ce trebuie să știe orice gravidă despre infecțiile urinare în sarcină. Simptome, cauze, tratament... Infecțiile urinare la vârste înaintate. Cum pot fi tratate corect...