Urinările frecvente pot fi semnul unei vezici urinare hiperactive sau chiar al incontinenței urinare. Mdicul urolog, Vlad Olaru, și-a făcut apariția în platoul MediCOOL în ediția de sâmbătă, 14 decembrie 2024, pentru a explica diferența dintre cele două simptome.
Cele două afecțiuni sunt foarte comune în ziua de astăzi și pot afecta persoanele de toate vârstele. Atât incontinența urinară, cât și vezica hiperactivă au un impact semnificativ asupra calității vieții, dar adesea sunt înțelese greșit sau ignorate.
Subiectul poate părea tabu, însă mulți ar trebui să înțeleagă că cele două simptome sunt diferite. Fie că este vorba despre urgența de a merge la toaletă în momente nepotrivite sau despre teama de a nu ajunge la timp, aceste situații pot influența profund rutina zilnică a pacientului.
Ce este vezica hiperactivă
Vlad Olaru, medic urolog, a explicat faptul că vezica hiperactivă reprezintă o inflamație a vezicii urinare, care poate fi cauzată de mai multe afecțiuni precum: cel mai frecvent de bacterii (cistite), cistită interstițială, boli autoimune, diabet zaharat.
„Din cauza glicemiei avem tendința de a merge la toaletă mai des”, a dezvăluit specialistul la MediCOOL.
De altfel, tratamentul pentru vezica hiperactivă este complet diferit de cel pentru incontinența urinară.
Ce este incontinența urinară
Conform explicațiilor oferite de medicul urolog, incontinența urinară este pierderea involuntară de urină. Toți pacienții care se confruntă cu urinări frecvente ar trebui să consulte un medic specialist pentru un diagnostic cât mai corect.
„Le este afectată viața personală și viața de zi cu zi atunci când au aceste pierderi de urină. Diagnosticul este foarte simplu, iar tratamentul este extrem de complex. Începe de la tratamente medicamentoase până la tratamente minim invazive, chirurgicale sau algoritmi terapeutici extrem de complecși.
Incontinența urinară este o afecțiune extrem de întâlnită în lume. Asta este cea mai mare problemă. Pacienții nu sunt diagnosticați, ei trăiesc cu această afecțiune. Au impresia că, în unele situații, este o afecțiune care se moștenește. Sub nicio formă nu se moștenește, ci se dobândește. O întâlnim mai frecvent la persoanele în vârstă, dar poate afecta pe toată lumea. Oricine poate suferi de această afecțiune”, a explicat Vlad Olaru, medic urolog, în ediția de sâmbătă, 14 decembrie 2024, din MediCOOL.
Măsură de precauție pentru pacienții cu incontinență urinară
Pentru pacienții cu incontinență urinară, produsele de protecție, precum chiloții de la TENA, oferă o soluție discretă și eficientă. Aceste produse sunt concepute pentru a oferi confort și siguranță, protejând pielea și prevenind mirosurile neplăcute.
TENA Pants sunt ușor de utilizat, având o absorbție rapidă și o tehnologie care ajută la menținerea pielii uscate pe întreaga durată a zilei. Disponibili în diferite mărimi și niveluri de absorbție, aceștia sunt ideali pentru a sprijini pacienții în gestionarea zilnică a incontinenței urinare, permițându-le să continue activitățile obișnuite cu încredere și confort.
Medicool, sezon 7, 14 decembrie. Ce impact are diabetul asupra corpului. Ce spune medicul cardiolog Ştefan Busnatu...