Antena Căutare

Ce trebuie să știe orice gravidă despre infecțiile urinare în sarcină. Simptome, cauze, tratament

Infecția urinară este des întâlnită în sarcină deoarece sarcina produce multe modificări în corpul femeii, atât din punct de vedere hormonal, cât și mecanic. Simptomele și tratamentul sunt relativ ușor de înțeles și manevrat, mai ales dacă sunt înțelese la timp de viitoarea mămică.

o graviduta cu mainile pe abdomen semnalând durerea unei infectie urinare
Infecțiile urinare în timpul sarcinii sunt normale și pot fi prevenite și tratate | Shutterstock

Uterul este situat direct deasupra vezicii urinare. În cazul femeilor însărcinate, pe măsură ce uterul se dezvoltă, greutatea sa poate bloca scurgerea urinei din vezică, provocând o infecţie.

O infecţie de tract urinar, numită, de asemenea, infecţie urinară, este o inflamaţie bacteriană la nivelul tractului urinar.

Potrivit Everydayhealth, o infecție urinară este o afecțiune comună în zilele noastre, iar în ceea ce privește femeile însărcinate, aproximativ 31 la sută dintre ele au o infecție urinară pe durata sarcinii.

Simptomele și prevenirea infecțiilor urinare și de ce nu trebuie ignorată o infecție urinară

De obicei, o femeie însărcinată contactează mai ușor o infecție urinară de orice tip iar riscul crește între săptămânile 6 și 24 de sarcină, în principal din cauza compresiei urinare și încetinirii evacuării urinare din cauza creșterii în dimensiune a uterului, dar poate să apară și ca urmare a unor dereglări hormonale, potrivit armoniahospital.ro

Infecţia urinară netratată poate atinge forme clinice severe, cu afectare renală serioasă ce poate pune în pericol viaţa gravidei. Femeile însărcinate care suferă de pielonefrită acută pot dezvolta septicemie şi şoc septic (în aproximativ 15% din cazuri).

Infecţia urinară creşte activitatea contractilă a uterului la aproximativ 20% din gravidele bolnave şi astfel creşte riscul de avort sau naştere prematură.

Agentul microbian poate traversa învelişurile fătului şi să determine corioamniotita (infecţia lichidului amniotic şi a membranelor). Aceste infecţii intrauterine pot duce la expulzarea sarcini.

Însă, în multe cazuri, boala pare asimptomatică, mai ales dacă este sub o formă medie, fiind confundată cu simptomele sarcinii.

Citește și:Diagnosticarea infecțiilor urinare și posibile complicații

De cele mai multe ori, infecția urinară este cauzată de bacterii care se găsesc la nivelul pielii, vaginului și rectului și care pătrund în uretră și traversează în sus tractul urinar.

În general, bacteriile se opresc la nivelul vezicii urinare și se multiplică aici, ceea ce va determina inflamația acesteia.

Citește și: Tipuri de infecții urinare

Care sunt cele mai frecvente simptome ale unei infecții urinare în sarcină:

- nevoie de a merge la baie cât mai des. este recomandat să se urineze ori de câte ori se simte nevoia și să se elimine toată cantitatea de urină

- durere sau arsură la urinare și eliminarea unor cantități mici de urină

- consistență, culoare și miros schimbate ale urinei

- durere abdominală precum și durere în timpul actului sexual

Infecțiile urinare pot fi prevenite dacă viitoarea mămică ia în calcul, încă de la început, protejarea împotriva lor.

Astfel, o igienă corespunzătoare, dar și consumul adecvat de apă constituie o formă importantă de prevenție.

Alte elemente care ar minimiza riscul unei infecții ar mai fi și:

- eliminarea cofeinei și a zahărului din alimentație

- mersul la toaletă atunci când se simte nevoia

- tamponarea zonei intime, după urinare, din spate către față

- aveţi grijă ca mișcările necesare realizării igienei zonei genitale să pornească dinspre faţă spre spate şi nu invers; utilizaţi şerveţele intime sau spălaţi zona cu
apă călduţă şi săpun moale

- utilizaţi lenjerie intimă din bumbac

- nu purtaţi pantaloni strâmţi care prin frecare produc iritaţie locală.

- urinare înainte și după fiecare act sexual

- evitarea băilor mai lungi de 30 de minute

Totodată, femeile însărcinate sunt susceptibile de a dezvolta o infecție urinară și după naștere, deoarece în timpul travaliului există un risc ridicat ca o bacterie să intre în tractul urinar.

Imediat după naștere, o femeie poate avea vezica sensibilă și umflată, doi alți factori favorizanți dezvoltării unei infecții urinare, potrivit Medical News Today

Diagnosticarea infecțiilor urinare și posibile complicații... Cum se manifesta infectiile urinare la barbati. Simptome, diagnostic, tratament...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Citește și
Ultimele știri
x