În fiecare săptămână, dr. Mihai Pautov, alături de invitații săi, printre care Carmen Brumă alături și medici din diverse specializări, vor discuta o serie de subiecte legate de sănătate şi vor răspunde întrebărilor venite de la telespectatori.
În acest sezon, emisiunea va veni cu mai multe sfaturi practice pentru telespectatori şi mai multe subiecte legate de nutriţie şi modalităţi de a slăbi sănătos.
Medicool, sezon 2 episod 11. Care este momentul când trosnitul genunchilor și mirosul de transpirație devin un motiv de îngrijorare
În episodul de astăzi, invitații dr. Mihail Pautov abordează teme de care cu toții ne lovim.
Sedentarismul este una dintre probleme comune și foarte dezvoltate în rândul oamenilor de toate vârstele.
Câteodată calculăm greșit momentul în care începem să ne considerăm sedentari. Majoritatea oamenilor se gândesc că dacă fac sport de 4-5 ori pe săptămână, adică aleargă minimum 30 de minute seara, nu mai sunt sedentari. Răspunsul este altul.
Chiar dacă facem sport de 4-5 ore pe săptămână, statul pe scaun mai mult de 5 ore fără să ne mișcăm, ne duce în categoria oamenilor sedentari iar acest fapt crește riscul unei morți premature cu 50%, a precizat Dr. Mihail Pautov, potrivit specialiștilor.
Totodată, cei care nu fac mișcare absolut deloc, au un risc de moarte prematură de până la 71%, a adăugat acesta.
Câteva tehnici foarte utile de prevenție ar fi să parcăm mașina mai departe de birou pentru a merge puțin pe jos , a nu ocupa un loc pe scaun în mijloacele de transport în comun și a încerca să muncim, la birou, cel puțin 3 ore, din picioare, mai explicat gazda emisiunii.
O altă problemă este trosnitul genunchilor. Medicul sportiv Alin Popescu explică faptul că genunchi trosnesc în două feluri, anume provocând și durere, și atunci trebue consultat un specialist, și fără durere, ceea ce însemană că articulațiile sunt neîncălzite.
Citește și:Medicool sezonul 2, 30 aprilie 2022. Patru inamici ai coloanei vertebrale
Transpirația și mirosul picioarelor reprezintă o altă sursă de neplăceri când vine vorba de a ne simți comozi în propria piele.
Medicul dermatolog explică faptul că transpirația, în mod normal nu miroase, decât în anumite zone unde avem keratină iar bacteriile, în mediul umed, topesc acea keratină și se emană mirosuri neplăcute. Însă vine cu sfaturi de produse de igienă care ajută în acest sens.
Un alt punct important al emisiunii a fost discuția despre cum alegem încălțămintea potrivită pentru copii, în primii ani de viață, pentru a-și forma un mers corect.
Ideea principală care trebuie reținută aici, este că un copil trebuie lăsat cât mai mult timp posibil desculț, iar când îl încălțăm, trebuie aleasă o talpă foarte flexibilă.