Antena Căutare

MediCOOL, sezonul 4, episodul 5 din 11 martie 2023. Când este indicat să aerisim locuința pentru a reduce aerul poluat

În episodul 5 din sezonul 4 MediCOOL, doctorul Mihail Pautov a discutat cu mai mulți specialiști despre poluare și despre ce trebuie să facem pentru a ne menține organsimul sănătos.

Colaj cu Mihail Pautov la MediCOOL Galerie
În episodul 5 din sezonul 4 MediCOOL, doctorul Mihail Pautov a discutat cu mai mulți specialiști despre poluare | Antena 1

Ruxandra Goșa, alergolog, alături de Dan Aramă, medic pneumolog, au discutat la MediCOOL cu medicul Mihail Pautov despre aerul poluat din încăperi. Specialiștii au dorit să tragă un semnal de alarmă pentru cei care nu își aerisesc locuințele, crezând că aerul de afară este mai poluat decât cel din interior. Astfel, specialiștii au atra atneția asupra unor greșeli frecvente pe care le fac oamenii în locuințele lor: nu aerisesc, folosesc odorizante volatile, uită de mucegaiul ascuns.

Specialiștii spun că aerul din încăpere e de 5 ori mai poluat decât cel din exterior. Ruxandra Goșa și Dan Aramă au precizat că există anumite momente ale zilei când este de preferat să aerisim locuința.

Citește și: MediCOOL, sezonul 4, episodul 3 din 25 februarie 2023. Cum afectează obezitatea sănătatea. Ce intervenții se pot face la stomac

Este prefrabil să aerisim dimineața devreme sau seara târziu, „când concentrația grăuncioarelor de polen este mai jos și când este mai puțin aglomerat afară, astfel încât gazele de eșapament să nu pătrundă din exterior în interior”.

Totoodată, specialiștii au precizat că bețișoarele odorizante ar trebui evitate, pentru că particulele care miros sunt toxice și volatile.

Trebuie să avem grijă la prezența mucegaiului prin diverse colțuri. Mucegaiul trebuie îndepărtat cu apă și săpun, sau cu substanțe speciale și lăsat foarte bine să se usuce.

Citește și: Cum alegi fructele sănătoase pentru organism. Sfaturi de la specialiști

Cei doi specialiști au fost rugați să ofere sfaturi pentru păstrarea aerului curat în locuințe:

„Aerisim 5-10 minute pe zi în fiecare cameră. Nu se fumează în cameră. Când facem curățenie ventilarea e esențială”, a spus pneumologul Dan Aramă.

„Să fie casa cât mai goală, să nu se constituie într-un depozit, să ținem animalele de companie cu acces restricționat la camera de odihnă și să nu exagerăm cu detergenții și substanțele de curățenie”, a precizat alergologul Ruxandra Goșa.

Oana Neneciu a tras un semnal despre momente în care aerul este cel mai poluat în exterior.

„În marile orașe aerul de afară e poluat, în special în lunile de toamnă, iarnă și primăvară devreme când folosim încălzirea centralizată, când utilizăm mult mai mult mașina și când există și activități industriale care afectează calitatea aerului. În general dacă miroase urât a gaze sau a ars înseamnă că sunt surse de poluare punctuale. Dacă avem alergii sau afecțiuni respiratorii cel mai bine e să purtăm mască. Când ne știm cu afecțiuni să fim precauți”, a spus specialista le MediCOOL, pe 11 martie 2023.

În fiecare sâmbătă, de la 12:00. Dr. Mihail Pautov (medic specialist în chirurgie generală), Carmen Brumă (autor programe de slăbit) şi Urania Cremene (unul dintre cei mai apreciaţi experţi în parenting din România) prezintă pe micile ecrane cu noi rubrici, noi experiemente, iar spectrul amplu de subiecte medicale de actualitate va fi şi de această dată abordat într-o atmosferă destinsă, alături de invitaţii emisiunii.

Poți urmări episodul intergral de MediCOOL de pe 11 martie 2023, precum șiedițiila anterioare pe AntenaPLAY!

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Citește și
Ultimele știri
x