- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Dr. Mihail Pautov l-a avut invitat pe cardiologul Ștefan Bușnatu, în cel de-al treilea episod MediCOOL, sezonul 4. În ediția difuzată pe 25 februarie 2023, cei doi au vorbit despre efectele negative pe care obezitatea le are asupra sănătății și în special, asupra sistemului cardio vascular.
MediCOOL, sezonul 4, episodul 3. Cum afectează obezitatea sistemul cardio vascular. Ce se întâmplă, de fapt, în corpul nostru
Pentru a explica mai bine efectele negative pe care obezitatea le are asupra sistemului circulator, medicul cardiolog a prezentat o serie de experimente. Cu ajutorul acestora, specialistul a demonstrat cum arată vasele de sânge ale unui nou născut, fără plăci de colesterol.
„Pe măsură ce luăm în greutate și avem un stil de viață inadecvat, practic discutăm de apariția plăcii de aterom, sau plăcii de colesterol pe vas. În condițiile în care placa aceasta de colesterol se acumulează foarte mult - nu trebuie să înfunde complet vasul - placa se poate rupe și atunci apare problema majoră Când placa de colesterol se rupe, vin aici o serie de celule roșii și cu trombocitele, formează un cheag de sânge care înfundă vasul”, a spus specialistul.
Citește și: Exerciții cardio sau cu greutăți: ce să alegi dacă vrei să slăbești
De aici, situația poate degenera rapid și mulți pacienți ajung de urgență la spital cu infarct din această cauză.
Cardiologul Ștefan Bușnatu a explicat și care este procedeurile de cateterizare, în cazul unui infarct generat de acest motiv. El a dezvăluit că intervențiile sunt miniinvazive și se fac ori pe la nivelul mâinii, ori pe la nivelul piciorului, în funcție de anatomia fiecărei persoane.
Specialistul a ținut să precizeze că timpul este foarte important în cadrul unui infarct miocardic și că intervenția în primele 12 ore este nu doar salvatoare, ci poate și „repara” ruptura.
MediCOOL, sezonul 4, episodul 3. Ce intervenții se pot face la stomac pentru combaterea obezității
Fenomenul de operație de micșorare a stomacului prin diverse metode a luat tot mai multă aploare și la noi în țară în ultimii ani. În acest contect dr. Mihai Pautov l-a invitat pe prof, dr. Cătălin Copăcescu, chirurg de excelență în chirurgia obezității, pentru a vorbi despre intervențiile prin care se poate combate obezitatea, atunci când stilul de viață sau dietele eșuează.
Gastric Sleeve
În cadrul operației gastric sleeve, stomacul este tăiat longitudinal realizând un tub gastic cu un model asemănător esofagului. Intervenția se face cu o foarfecă specială care taie și capsează în același timp stomacul, fără să sângereze sau să lase acidul gastric să iasă din stomac.
Balon Gastric
Spre deosebire de operație de tăiere a stomacului, balonul gastric este o intervenție minim invazivă, prin care așa cum îi spune numele, un balon este introdus în stomac. Acesta este introdus în stomac și apoi este umplut cu un lichid sau cu aer, pentru a-i oferi pacientului senzația de plin. Este recomandat ca balonul să stea în stomac 6 luni.
Medicație pentru slăbit
Nu îl ultimul rând, există și o abordare farmacologică pentru slăbit, care nu presupune niciun fel de intervenție la nivelul stomacului. Aceasta lucrează la nivelul stomacului, prin intermediul creierului, folosind o seringă preumplută care stimlează la nivelul sistemului nervos senzația de sațietate.