Antena Căutare

MediCOOL sezonul 5, 2 septembrie 2023. De ce apar durerile de spate. Cele mai bune exerciții împotriva acestor probleme

În episodul 1 din MediCOOL, difuzat pe 2 septembrie 2023, doctorul Mihail Pautov a explicat cum apar durerile de spate, dar și care sunt cele mai bune metode de a preveni această problemă de sănătate.

colaj foto medicool dureri de spate Galerie
MediCOOL sezonul 5, 2 septembrie 2023. De ce apar durerile de spate. Cele mai bune exerciții împotriva acestor probleme | Antena 1

Dr. Mihail Pautov a dedicat o întreagă ediție de MediCOOL, durerilor de spate, o problemă de sănătate extrem de întâlnită în zilele noastre. Alături de invitații săi, gazda emisiunii a explicat de ce apar durerile de spate, dar și cum se pot preveni. De asemenea, împreună cu un specialist, e demonstrat o serie de exerciții simple și ușoare care ameliorează durerile de spate.

MediCOOL sezonul 5, 2 septembrie 2023. De ce apar durerile de spate și cum pot fi prevenite

Potrivit statisticilor 2 din 3 români suferă, în prezent, de dureri de spate, a explicat Dr. Mihail Pautov. Potrivit acestuia, oricine poate ajunge la un moment dat să sufere de această problemă, fie că a stat în frig, a dormit într-o poziție incomodă sau a ridicat ceva greu, însă lucrurile se complică atunci când durerea devine cronică.

Un detaliu important este că durerile de spate nu pornesc neapărat de la coloana vertebrală, ci pot veni de la fascii, a explicat Cristian Drăghicianu, fiziokinetorapeut și osteopat.

„Fascia acoperă organele și musculatura, iar când este perturbată automat se va strânge și va crea anumite presiuni. Este conectată cu sistemul nervos și la orice mic stimul va reacționa și va crea dezechilibre”, a explicat specialistul.

Citește și: MediCOOL, sezonul 5, 26 august 2023. Componentele sistemului sanitar de stat. Rolul medicului de familie. Ce este camera de gardă

Ulerior, Cristian Drăghicianu a demonstrat pe un voluntar din public modul în care această fascie poate fi decompresată, însă potrivit lui există și anumite metode prin care oamenii pot face acest lucru acasă

„Putem face exerciții de respirație, folosite de exemplu, în yoga sau meditație. Trebuie să învățăm să respirăm diafragmatic și anume: trage aer pe nas în abdomen, umflam abdomenul, scoatem aerul pe gură”, a mai spus medicul osteopat.

Acesta a mai ținut să specifice că o durere în zona lombară poate semnala mai multe dezechilibre: „Sunt niște disfuncții ascendente, care pleacă de sus în jos, și anume. Orice difuncție la nivel ocular, de exemplu, nu văd bine la distanță, la apropiere sau ochii nu focalizează bine, atunci automat vom căpăta o postură compensatorie pentru a putea citi”.

MediCOOL sezonul 5, 2 septembrie 2023. Exerciții simple e pot ameliora durerile de spate

Împreună cu fiziokinetoterapeutul Alin Burileanu și Carmen Brumă, Dr. Mihail Pautov au prezentat mai multe exerciții simple care pot fi făcute acasă pentru a ameliora durerile de spate.

Citește și: MediCOOL sezonul 4. Cât de importantă este protecția solară și ce riscuri există. Semnele care ar trebui să ne trimită la medic

„Unul dintre lucrurile pe care le-am învățat de la Alin cu mult timp în urmă este că dacă vreau un spate protejat, trebuie să am un abdomen puternic”, a dezvăluit Carmen Brumă.

„Atunci când ridicăm un obiect de jos, una e să îl ridicăm simplu, alta e când îl ridicăm să suflăm aer printre dinți, așa activăm transversul abdominal și așa greutatea va fi pusă în mușchii abdominali. Unele dintre exercițiile cele mai importante pentru a activa tranversul abdominal sunt acele plank-uri laterale”, a mai explicat fiziokinetoterapeutul Alin Burileanu.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Citește și
Ultimele știri
x