- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Doctorul Mihail Pautov a abordat mai multe teme care țin de problematica spitalelor de stat.
Astfel, după ce în prima parte a emisiunii MediCOOL a vorbit despre rolul unui board oncologic, despre diagnosticarea epilepsiei cu ajutorul inteligenței artificiale și cum ar trebui să arate meniul unui copil cu epilepsie, dar și despre antrenamentele la categoria de vârstă 50+, a discutat despre rolul medicilor de familie, dar și ce presupune camera de gardă.
„Știm că există multe lacune, știm că există multe lucruri pe care vrem să le îmbunătățim. Dar vreau să arătăm și lucrurile bune care se întâmplă în spitalele de stat și, de cele mai multe ori, se întâmplă prima dată când sunt implementate.”, a început dr. Mihai Pautov în platoul MediCOOL, sezonul 5, ediția din 26 august 2023.
Citește și: MediCOOL revine la Antena 1 cu un nou sezon, în fiecare sâmbătă, de la 12:00
Care este rolul medicului de familie și cum te poți programa la spital
Doctorul Mihail Pautov a explicat că între pacient și spitalul de stat există o legătură dată de medicul de familie. Pentru a discuta mai pe larg despre acest subiect, prezentatorul MediCOOL l-a invitat în platou pe dr. Flavius Pavelescu.
Pentru început, invitatul special a definit ce este medicul de familie:
„Medicul de familie este poarta de intrare a asiguratului către sistemul medical de sănătate. Noi, pentru pacienți, putem să facem trimitere către spital, către specialități, pacientul mergând, ulterior, pentru analize medicale, consult sau internare, în funcție de specialitate.”
Doctorul Flavius Pavelescu a mai exlicat că pacientul poate ajunge în mod direct la spital doar prin Urgențe, în rest, internarea sau consultul (care nu reprezintă o urgență) se fac prin programare. Pentru a te programa la spitalul cel mai apropiat, dr. Flavius Pavelescu a recomandat să accesezi pagina de internet a unității respective ori să suni la numărul lor de telefon, pe care îl poți afla și de la medicul de familie.
Întrebat care sunt cele mai frecvente probleme cu care pacienții se prezintă la un medic de familie, dr. Flavus Pavelescu a oferit următorul răspuns:
„Afecțiunile sezoniere, gripă, pneumonii, pe care pacientul le face, dar nu sunt atât de complicate, încât să aibă nevoie să meargă la pneumolog sau la medicina internă, partea de gastrită, după alimentație sau după niște excese în alimentație sau stilul de viață pe care îl are fiecare, pacienții cu zona de hipertensiune pe care îi monitorizăm și adaptăm tratamentul, iar ei ajung la medicul specialist doar atunci când tratamentele ajustate nu mai dau rezultatul scontat.”
Întrebat de către dr. Mihail Pautov cum îți găsești un medic de familie, dar și dacă ți-l poți schimba din diverse motive, dr. Flavius Pavelescu a explicat:
„În general, pacienții își aleg medicul de familie cel mai apropiat sau cel al prietenului, al colegului de la muncă, de unde are niște recomandări. În schimb, în zonele rurale, este doar medicul de familie din localitatea respectivă. Unele localități au bucuria de a avea doi sau trei medici, în funcție de cât de mare este comuna sau localitatea în sine. Medicul de familie se poate schimba, la fel ca medicul specialist, ca și spitalul, căci dacă nu ne place cum suntem tratați în spitalul cel mai apropiat, există un mijloc de transport care să ne ducă la un spital unde să fim tratați mult mai bine.”
Sistemul de urgență al spitalelor de stat: Ce presupune camera de gardă a unui spital
Doctorul Mihail Pautov a precizat că altă componentă foarte importantă a sistemului sanitar de stat este sistemul de urgență. În ediția din 26 august 2023, prezentatorul emisiunii MediCOOL a ales să discute în mod concret despre camera de gardă, avându-l ca invitat pe medicul ortoped George Ciubotaru.
Medicul invitat a explicat care este rolul camerei de gardă a unui spital, ce asigură ea pentru pacienți, dar și când e nevoie să te prezinți la o astfel de unitate.
„Camera de gardă este o unitate într-un spital, cu toate specialitățile la un loc, creată pentru pacientul în suferință. Este o Unitate Primiri Urgențe, în care există medici de diferite specialități, care asigură buna continuitate a pacientului.”
„Când avem o afecțiune cronică, care ține de o perioadă, nu accesăm camera de gardă. Te prezinți la camera de gardă doar atunci când ai o urgență acută. Din punct de vedere al unui ortoped, vorbim despre o fractură (deschisă, luxație).”
Întrebat de ce este mereu coadă la camera de gardă și dacă acest lucru este ceva normal, medicul ortoped George Ciubotaru a explicat că acest lucru se produce din cauza pacienților care accesează camera de gardă pentru o patologie care ar putea fi tratată și de medicul de familie sau într-un ambulatoriu.
Din acest motiv, în Unitățile de Primiri Urgențe se instituie, în mod normal, un sistem de culoare speciale, care să asigure că pacienții cu probleme grave ajung mai repede la medicul de specialitate.
În concluzie, medicul ortoped George Ciubotaru a precizat că trebuie să ne gândim de două ori atunci când vrem să venim la camera de gardă, pentru că putem lua locul unui pacient care chiar are nevoie de medici, același lucru fiind valabil și în cazul solicitării serviciului de ambulanță.
Noul sezon MediCOOL va acoperi o gamă variată de teme în domeniul sănătăţii, dar şi teme mai puţin convenţionale
„Suntem adesea copleșiți de multitudinea de informații disponibile, ceea ce face dificil să știm în cine să avem încredere. Este important să avem o sursă de informații validate de specialiști care să ne ofere răspunsuri la întrebările pe care le avem. MediCOOL este aici să vă ajute. Oferim sfaturi și perspective direct de la experți pe o varietate de subiecte de sănătate, astfel încât să puteți lua decizii informate pentru sănătatea voastră. În noul sezon, continuăm să explorăm cele mai noi descoperiri, terapii și tendințe în medicină, învățăm din experimente distractive, dezbatem mituri des întâlnite pe internet și intrăm în culisele cercetărilor care modelează viitorul medicinei.”, dezvăluie gazda emisiunii, dr. Mihail Pautov.
La rândul ei, Carmen Brumă mărturiseşte: „Cel de-al cincilea sezon MediCOOL este pentru mine la fel de provocator şi plin de învăţăminte ca şi cele de până acum. Sunt mândră că alături de echipa aceasta reuşim să îmbinăm, în concentraţii potrivite, noţiunile medicale, sfaturile practice şi divertismentul, ingrediente care, la prima vedere, nu par compatibile în acelaşi format! Le sunt recunoscătoare celor care ne urmăresc în număr atât de mare, conducând emisiunea în topul audienţelor. Rămâneţi aproape, MediCOOL se întoarce cu un nou sezon, în fiecare sâmbătă, de la ora 12.00, la Antena 1”.
Noul sezon MediCOOL va acoperi o gamă variată de teme în domeniul sănătăţii, dar şi teme mai puţin convenţionale, care solicită o cercetare amplă şi răspunsuri din partea specialiştilor în domeniu, invitaţii echipei MediCOOL. Totodată, aceştia vor dezbate şi obiceiurile nesănătoase, care pot afecta calitatea vieţii.