Antena Căutare

Tipuri de infecții urinare

Sunt câteva tipuri de infecții urinare cu care ne putem confrunta cel puțin o dată. Când diferiți agenți patogeni ajung în oricare parte a tractului urinar - uretra, vezica urinară, rinichi – apar cistita, uretrita, prostatita sau pielonefrita.

poza standard cu rinichi  afectati d einfectii urinare Galerie
Tipurile de infecții unrianre și cauzele lor | Shutterstock

Iată ce înseamnă fiecare în parte și care sunt cele mai bune produse de la Fiterman Pharma pe care le putem folosi când tratăm o infecție urinară.

În funcție de locul infecției, există infecții urinare superioare/înalte și infecții urinare inferioare/joase.

Infecția urinară superioară afectează rinichii și se cheamă pielonefrită, iar infecția urinară inferioară poate fi de trei tipuri: cistita, uretrita și prostatita.

Cistita este cel mai cunoscut tip de infecție urinară, apărut mai ales la femei. Ea reprezintă o inflamație a vezicii urinare, provocată de obicei de bacteria E.coli, care migrează din zona anusului. În multe cazuri, cistitele sunt însoțite și de uretrite.

O cistită netratată poate afecta, în timp, rinichii.

Prostatita, pe de altă parte, îi afectează pe bărbați. Este o infecție a prostatei și apare pe fondul infecției cu E.coli, la fel ca cistita, însă există o probabilitate mai mare de infecție dacă persoana are imunitatea scăzută sau a intrat în contact cu virusuri cu transmitere sexuală.

Uretrita este o inflamație a uretrei și este cauzată mai ales de agenți patogeni dobândiți prin contact sexual neprotejat cu o persoană care are afecțiuni cu transmitere sexuală. Afectează deopotrivă bărbații și femeile și este produsă de infecția cu Chlamydia trachomatis;

Pielonefrita este și ea o inflamație, dar la nivelul unuia sau ambilor rinichi, care poate apărea ca urmare a unei cistite netratate la timp. În această situație, bacteriile migrează dinspre vezica urinară spre rinichi. Apare mai ales în cazul bărbaților, dar este una dintre infecțiile urinare comune și la copiii sub un an.

Citește și:MediCOOL, sezon 2, episod 1. Despre apendicită, balonare, alergarea ușoară și nevoia de iubire și atenție a copiilor

Putem recunoaște un episod de pielonefrită prin câteva simptome: debutează brusc, cu frisoane și febră mai mare de 38.5 grade C, dureri în zona specifică, urinări frecvente și usturime în acele momente, pot apărea și diaree, grețuri, vărsături. Netratat, poate determina moartea printr-un șoc septic.

La Fiterman Pharma, producător român cu peste 25 de ani de experiență și peste 150 de produse dezvoltate, puteți găsi suplimente alimentare cu efect de menținere a sănătății tractului urinar, produse special concepute pentru îngrijirea zilnică a zonei genitale externe, în perioada tratamentului infecțiilor urinare și ginecologice sau teste pentru depistarea infecțiilor urinare, simple, rapide și comode.

Femeile, în special, sunt mai predispuse să aibă o infecție urinară sau mai multe pe parcursul vieții. Cel puțin 50% dintre ele suferă cel puțin o dată de o infecție a tractului urinar. Este foarte important să mergem de fiecare dată la un consult încă de la primele simptome, unde medicul specialist va întreba mai multe despre ce ni se întâmplă și va decide tratamentul potrivit pentru fiecare dintre noi.

MediCOOL, sezon 2, episod 1. Despre apendicită, balonare, alergarea ușoară și nevoia de iubire și atenție a copiilor... Diagnosticarea infecțiilor urinare și posibile complicații...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video Medicool sezonul 6, 24 februarie 2024. Totul despre educația alimentară la copii Medicool sezonul 6, 24 februarie 2024. Totul despre educația alimentară la copii Sambata, 24.02.2024, 13:00
Ai un 2024 fabulos în AntenaPLAY
Video recomandate
iUmor sezonul 16, 25 februarie 2024. Dan Badea, povestiri de la ultimul concert cu trupa Hi-Q: Și-a făcut efectul sturionul, m-am dus sub scenă!
iUmor sezonul 16, 25 februarie 2024. Dan Badea, povestiri de la ultimul concert cu trupa Hi-Q: Și-a făcut efectul sturionul, m-am dus sub scenă! Duminica, 25.02.2024, 21:23
Dr. Mihail Pautov și Carmen Brumă revin la Antena 1 cu un nou sezon MediCOOL, începând din 24 februarie, de la 12.00

Dr. Mihail Pautov și Carmen Brumă revin la Antena 1 cu un nou sezon MediCOOL, începând din 24 februarie, de la 12.00

MediCOOL revine pe micile ecrane cu cel de-al șaselea sezon, ce va putea fi urmărit la Antena 1, începând din 24 februarie, în fiecare sâmbătă, de la ora 12:00.

Marti, 20.02.2024, 11:02
MediCOOL, sezonul 5, 16 decembrie 2023. Ce trebuie să faci ca să eviți disconfortul de la stomac în perioada sărbătorilor de iarnă

MediCOOL, sezonul 5, 16 decembrie 2023. Ce trebuie să faci ca să eviți disconfortul de la stomac în perioada sărbătorilor de iarnă

În episodul 16 al emisiunii MediCOOL de pe 16 decembrie 2023, medicul Mihail Pautov a analizat atent și a prezentat ce trebuie să facem de sărbători ca să evităm disconfortul de la stomac.

Duminica, 17.12.2023, 17:49
MediCOOL, sezonul 5, 9 decembrie 2023. Sfaturi utile pentru atunci când plecăm în vacanță. Ce medicamente luăm cu noi

MediCOOL, sezonul 5, 9 decembrie 2023. Sfaturi utile pentru atunci când plecăm în vacanță. Ce medicamente luăm cu noi

În episodul cu numărul 15 din sezonul 5 MediCOOL, doctorul Mihail Pautov a vorbit despre un lucru pe care ni-l dorim cu toții: vacanța. Iată câteva reguli de bază simple, pentru ca relaxarea să nu se transforme într-un calvar!

Sambata, 09.12.2023, 13:44
MediCOOL, sezonul 5, 25 noiembrie 2023. Care sunt efectele alcoolului asupra organismului. Ce trebuie să afli

MediCOOL, sezonul 5, 25 noiembrie 2023. Care sunt efectele alcoolului asupra organismului. Ce trebuie să afli

În episodul 14 al emisiunii MediCOOL de pe 25 noiembrie 2023 medicul Mihail Pautov a analizat atent și a prezentat care sunt efectele alcoolului asupra organismului.

Sambata, 25.11.2023, 17:00
Ultimele știri
x