Chef Nicolai Tand a surprins din nou telespectatorii cu un preparat rafinat, demn de cele mai bune restaurante: vrăbioară de vită cu sos de ceapă și piure. Acest fel de mâncare este adesea considerat un adevărat deliciu, care nu lipește din meniurile restaurantele de top, unde mulți clienți sunt dispuși să plătească sume importante pentru a se bucura de savoarea sa inconfundabilă.
Deși pare o rețetă sofisticată, aceasta poate fi realizată cu ușurință acasă, fără echipamente speciale sau tehnici complicate.
În ediția de marți, 17 iunie 2025, din Neatza cu Răzvan și Dani, Nicolai Tand a oferit publicul din secretele sale culinare în ceea ce privește rețeta de vrăbioară de viță cu sos de ceapă și piure. Cheful a achiziționat cea mai fragedă și proaspătă carne de la măcelăria PENNY.
De asemenea, Nicolai Tand a găsit toate ingredientele de care a avut nevoie pentru acest preparat în magazinul PENNY.
„Când vine vorba de carne, un lucru e clar: trebuie să fie proaspătă. Iar când vine vorba de prospețime, nimic nu bate o măcelărie adevărată. Daca mai pui după tejghea un măcelar darnic cu secretele meseriei, atunci succesul e garantat. La capitolul carne proaspătă și de calitate, parteneriatele cu măcelăriile românești au început în 2013 și continuă să ne aducă multe bucurii și astăzi, când vedem satisfacția clienților care au acces la produse din carne proaspătă, însoțită de expertiza necesară unei alegeri perfecte. Prietenii de la PENNY au măcelării cu carne proaspătă, variată și mai ales, cu expertiză.”, a spus Răzvan Simion.
Rețeta lui chef Nicolai Tand de vrăbioară de vită cu sos de ceapă și piure: Ingrediente și mod de preparare
Pentru a realiza acest preparat spectaculos, avem nevoie de câteva ingrediente atent alese, care să pună în valoare gustul intens al cărnii.
Pentru vrăbioară:
- 800 g vrăbioară de vită (cca 200 g de persoană);
- Sare grunjoasă și piper proaspăt măcinat;
- 2 linguri ulei de măsline;
- 2-3 crenguțe de cimbru;
- 1 cățel de usturoi zdrobit;
- 20 g unt (pentru aromatizare în tigaie).
Pentru sos de ceapă:
- 3 cepe mari (galbene sau roșii), tăiate felii subțiri;
- 2 linguri ulei + 20 g unt;
- 100 ml vin roșu sec (sau vin alb dacă preferi un gust mai fin);
- 1 linguriță zahăr brun (pentru caramelizare);
- 200 ml supă de vită (sau apă + concentrat);
- 1 linguriță oțet balsamic (opțional, pentru profunzime);
- Sare, piper.
Pentru piure:
- 800 g cartofi (făinoși, de tipul pentru piure);
- 100 ml lapte cald;
- 50 g unt;
- Sare;
- Nucșoară (opțional).
Mod de preparare vrăbioară de vită cu sos de ceapă și piure
Pentru început se curăță cartofii, se taie cuburi și se fierbe în apă cu sare până sunt moi (aproximativ 20 minute). Aceștia se scurg și se zdrobesc cât sunt fierți. Adaugă untul și apoi treptat laptele cald, amestecând bine. Potrivește cu sare și, opțional, un praf de nucșoară.
Într-o tigaie, încinge uleiul și untul. Se adaugă ceapa și se gătește la foc mic-mediu, amestecând des, până devine aurie și moale (aproximativ 15-20 minute). Adaugă zahărul și lasă ceapa să se caramelizeze ușor. Stinge cu vinul roșu și lasă-l să se reducă la jumătate.
Se adaugă supa de vită și se fierbe sosul încă 10-15 minute, până se îngroașă ușor. La final, adaugă oțetul balsamic, sare și piper după gust.