În direct, dintr-un magazin de delicatese italienești, din București, Aura Dajbog Aveiro-Santos, reporter al emisiunii "Neatza cu Răzvan și Dani", alături de Laura Lupu, antreprenor, ne povestesc despre istoria cozonacului italienesc Panettone și ce ingrediente se folosesc în rețeta clasică.
Cum a apărut cozonacul italienesc Panettone?
Acest cozonac a apărut în secolul al XV-lea, când un băiat pe nume Toni, ajutorul unui mare patiser al ducelui de Milano, a observat că șeful lui a greșit un desert care urma să fie pus pe masă a doua zi.
Atunci a luat dintr-un aluat ce fusese plămădit cu trei zile înainte, a mai pus niște fructe confiate, unt și zahăr, le-a amestecat și a băgat produsul finit la cuptor.
A doua zi a fost pus pe masa ducelui acest nou desert care a fost foarte apreciat și l-au denumit ”Pan di Toni”.
Ulterior a primit denumirea panettone, iar rețeta a fost diversificată și cu ciocolată și cu alte arome plăcute.
Citește și: Rețetă de Cozonac cu stafide şi rahat şi Rețetă de cozonac dietetic
Procesul de preparare este ceva mai îndelungat decât al clasicului cozonac, durează aproximativ 24 de ore. Se pregătesc două tipuri de aluat. Unul cu maia care trebuie să stea la plămădit 12 ore și altul în care se pun fructele confiate, cedru, coji de portocale, cremă de portocale, stafide, ciocolată și care sa adaugă ulterior la primul aluat, se mai lasă la odihnit câteva ore, apoi se pune la cuptor.
Așadar, pentru a servi un panettone rece, trebuie așteptat aproximativ 24 de ore.
Pentru a afla mai multe detalii despre istoria cozonacului italienesc Panettone și ce ingrediente se folosesc în rețeta clasică, dar și cu ce tipuri de panettone vă puteți delecta, accesați materialul video de mai sus!
Numerologie. Cum ne ajută numerele să avem relația perfectă... Care sunt excesele alimentare din post care aduc kilograme în plus...