Neatza cu Razvan si Dani

LUNI-VINERI | ora 08.00

Interviu galactic cu Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român! „Când am ajuns în Orășelul Stelar...”

 

 Pe 14 mai 1981, Dumitru Prunariu a devenit primul și singurul român care a zburat în Spațiul Cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu șapte zile, 20 de ore și 42 de minute!

Te-ai întrebat vreodată ce fac astronauții, atunci când nu sunt plecați într-o misiune spațială? Reporterul Lucsandra Săndulescu al emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani a stat de vorbă cu Dumitru Prunariu și a aflat mai multe nu doar despre viața pe care o duce acum, ci și despre modul în care astronautul român a ajuns să fie selectat și trimis în Spațiu, în urmă cu 38 de ani!

CUM A ÎNCEPUT TOTUL

Drumul vieţii îl duce la Facultatea de Inginerie Aerospațială din cadrul Universității "Politehnica" din București pe care o şi termină în 1976. Doi ani mai târziu, este selecţionat, alături de Dumitru Dediu, pentru misiunea spațiala Româno-Sovietice Intercosmos. 

Timp de trei ani, în perioada martie 1978-mai 1981, Dumitru Prunariu și Dediu urmează o pregătire de specialitate în calitate de candidați cosmonauți în cadrul Centrului de Pregătire a Cosmonauților "Iuri Gagarin" din Zviozdnîi Gorodok - „Orășelul Stelar” (aflat în apropiere de Moscova).

"Pe atunci, eram un tânăr ajuns de pe băncile facultăţii într-o secţie de prototip a unei uzine de avioane, chemat ulterior să-şi efectueze stagiul militar, iar de acolo, selecţionat pentru spaţiul cosmic. Desigur, când am ridicat mâna şi am spus: ”da, vreau şi eu”, nici nu m-am gândit că eu voi fi acela care va ajunge în spaţiul cosmic”

Au trecut 38 de ani de când Dumitru Prunariu a zburat în Spațiu și a devenit primul și singurul cosmonaut român cu o asemenea performanță. În cadrul interviului acordat celor de la Neatza cu Răzvan și Dani, acesta a dezvăluit cum a decurs misiunea, ce s-a întâmplat după și cum arăta lumea, acum 38 de ani!

Unde ne putem întâlni zi de zi :)

Dacă doriţi să revedeţi momente dragi din Neatza cu Răzvan şi Dani, nu e panica :). Iată câteva linkuri care vă pot ajuta. Site-ul emisiunii este http://a1.ro/neatza-cu-razvan-si-dani şi este updatat zilnic cu ştiri. Pe Facebook avem pagina https://www.facebook.com/neatzacurazvansidani/, iar canalul nostru de YouTube este https://www.youtube.com/user/NeatzaAntena1.

➡️ 😎 Toate ediţiile matinalului Neatza cu Răzvan şi Dani  le găseşti integral pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/4oYQSJo. Poţi urmări şi LIVE emisiunile Antena 1 de pe smartphone, tabletă sau computer. Intră acum! facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI