Pentru că se apropie sărbătorile de iarnă și gospodinele nu mai contenesc în căutarea unor rețete mai speciale, Vlăduț, bucătarul de la Super Neatza le vine în ajutor cu o rețetă inedită și foarte interesantă de pâine, pe care a denumit-o ”Pâinea lui Moș Crăciun”. Este o pâine mai specială cu gust dulce-fructat pentru că este umplută cu fructe deshidratate și cu nuci.
Iar dacă vă întrebați cu ce puteți savura o astfel de pâine, Vlăduț a mai preparat și o cremă de brânzeturi care se poate combina cu o dulceață delicioasă de zmeură.
Urmăriți mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și voi o astfel de pâine gustoasă și spectaculoasă.
Pâinea lui Moș Crăciun - Ingrediente
- 1 kg făină tip 650
- 60 gr drojdie proaspătă
- 1 lingură de zahăr brun
- 350-400 ml apă caldă
- 100 ml lapte cald
- 150 gr fructe deshidratate(caise, prune, smochine)
- 50 gr nuci
- 100 gr unt topit
- semințe de mac
- Pentru servit:
- brânză nobilă cu mucegai
- brânză cremoasă, tartinabilă
- fistic
- dulceață de zmeură
- zmeură proaspătă
Pâinea lui Moș Crăciun - Mod de preparare
Se începe cu pregătirea drojdiei care este elementul principal în reușita pâinii. Se încălzește laptele și se desface drojdia în el împreună cu zahărul brun și 1-2 linguri de făină. Se lasă maiaua deoparte pentru 10-12 minute, timp în care ar trebui să își dubleze volumul. Dacă acest lucru nu se întâmplă înseamnă că drojdia nu este de calitate.
Între timp, se cerne făina într-un vas încăpător și se amestecă cu sarea. Se pune și untul la topit și se lasă la temperat. Fructele uscate se toacă în bucăți mai mici, iar nuca mai întâi se prăjește ușor, apoi se toacă mărunt. Se încălzește și apa, atât cât să fie suportabilă degetului.
Când toate aceste ingrediente sunt pregătite, se începe frământarea aluatului de pâine.
Se face o adâncitură la mijlocul făinii și se pune acolo maiaua activată. Apoi se toarnă treptat din apa caldă, în timp ce se amestecă maiaua cu făina din vas. Se adaugă și fructele uscate și nucile și se continuă frământarea aluatului. La final, se adaugă untul topit și temperat încorporând câte puțin în aluat. Aluatul obținut se lasă la dospit la loc cald și acoperit cu ștergare.
Din acest aluat se modelează 4-5 pâini sub formă de baghete, dar ascuțite la capete. Unul din capetele pâinii se trece prin semințe de mac pentru un decor mai interesant.
Se așază pâinile în tava tapetată cu hârtie de copt și se coc la 175 de grade, pentru 50-60 de minute.
Pentru servit, se prepară o cremă de brânză prin amestecul de brânzeturi la care se adaugă fistic tocat mărunt.
Pâinea lui Moș Crăciun poate fi tartinată cu crema de brânzeturi sau cu dulceața ce zmeură, dar merge savurată și cu ambele.
Pentru mai multe detalii desâpre rețeta de pâine, dar și pentru a nu pierde sfaturi interesante de la Vlăduț, accesați materialul video de mai sus.