Rețetă de sarmale din carne de vită în foi de viță, preparată de Vlăduț la Neatza cu Răzvan și Dani

Pentru că este sezonul frunzelor de viță de vie, ajunse la maturitate, Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani a pregătit o delicioasă rețetă de sarmale din carne de vită în foi de viță.

sarmale din carne de vită în foi de viță, prezentate de Vlăduț

Rețeta lui Vlăduț

Așa cum ne-a obișnuit de-a lungul a multor ani de când îl urmărim la Neatza cu Răzvan și Dani, Vlăduț, îndrăgitul bucătar al matinalului, ne îmbie cu rețete diverse, de sezon, preparate cum numai el știe. De data aceasta, ne propune o rețetă de sarmale din carne de vită în foi de viță de vie pentru care are și câteva trucuri mai speciale în a da gust optim preparatului.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a pregăti și voi celor dragi, așa sarmale delicioase.

Rețetă de sarmale din carne de vită în foi de viță - Ingrediente

  • 1 kg carne tocată, de vită
  • foi de viță
  • sare și piper
  • boia de ardei
  • puțin cimbru
  • 80 gr orez cu bob rotund
  • 2 cepe
  • 50 ml ulei
  • pătrunjel, mărar și leuștean
  • 800 gr roșii proaspete
  • 3 linguri Maggi, bază pentru mâncăruri cu carne de vită
  • 1 litru de apă

Rețetă de sarmale din carne de vită în foi de viță - Mod de preparare

Se pregătesc mai întâi foile de viță de vie, care se opăresc în apă clocotită cu sare și puțin bicarbonat de sodiu, pentru 2-3 minute, apoi se lasă la scurs și se îndepărtează partea groasă a nervurilor. Bicarbonatul are rolul și de a înmuia frunzele, adică nervurile, dar și de a intensifica culoarea frunzelor.

Citește și: Cum se fac sarmalele de Maramureș, cu varză murată

Între timp, se curăță o ceapă, se toacă solzișori si se călește în ulei încins. Se adaugă orezul și se amestecă până începe să se hidrateze, apoi se stinge focul și se lasă la răcit. Când este rece, se amestecă cu carnea tocată și cu verdeața, de asemeni tocată, sare și condimentele. Vlăduț obișnuiește să folosească toate cele trei tipuri de verdeață: mărar, pătrunjel și leuștean, în cantități egale. Ne asigură că vom avea un gust deosebit. Se lasă amestecul la odihnit pentru 30 de minute. Apoi, se înfășoară amestecul rezultat în foile de viță.

În altă tigaie, se călește o ceapă tocată mărunt, în puțin ulei, apoi se adaugă roșiile decojite și tocate mărunt. Se lasă sosul de roșii să fiarbă până scade la jumătate. Se asezonează cu sare, piper și boia de ardei. Opțional, se poate adăuga și puțin cimbru.

Într-un vas cu un litru de apă se adaugă trei linguri din concentratul Maggi, bază pentru mâncăruri cu carne de vită. Se amestecă bine și se fierbe pentru câteva minute, rezultând o supă delicioasă, cu gust de vită.

Citește și: Rețeta de Varză a la Cluj sau Varză în straturi, o rețetă cu tradiție în bucătăria românească

Sarmalele în foi de viță se așază într-o cratiță, sub formă de horă, în straturi alternând cu straturi de sus de roșii..

Se completează cu supă până sunt ușor acoperite și se fierb pentru aproximativ două ore, la foc încet, acoperite.

Se servesc cu un iaurt acrișor, cu ardei iute și cu mămăliguță.

Spor la preparat rețetă de sarmale din carne de vită în foi de viță și poftă bună la savurat!

Ultimele știri