Cum se fac sarmalele de Maramureș, cu varză murată. Iată secretele celor mai bune bucate direct de la gospodine

Nelipsite de pe mesele de Crăciun ale românilor sunt sarmalele în foi de varză! Iar aici este o adevărată competiţie: gospodinele din fiecare zonă a ţării susţin că deţin tainele celor mai gustoase sarmale.

Cum se fac sarmalele de Maramureș, cu varză murată în apă de izvor. Iată secretele celor mai bune bucate direct de la gospodine

shutterstock

Gospodinele din satul mureşan Orşova fac ultimele pregătiri pentru masa de Crăciun. Iar sarmalele sunt vedetele mesei festive. Reţeta este simplă: treci carnea şi ceapa prin maşina de tocat, pui totul într-un castron, adaugi orezul, cimbrul, prazul şi sucul de roşii făcut în casă, notează Observator.

"Se fierbe şi orezul, ceapa. Se umflă şi trebuie pus câte un pic de apă. S-a umflat orezul punem sare, piper. O jumătate de kilogram de carne de vită şi jumătatea de carne de porc. După care se omogenizează compoziţia", declară o gospodină pentru sursa citată.

Care este cel mai bine păzit secret pentru prepararea sarmalelor gustoase?

Şi acum vine secretul sarmalelor: varza în care sunt învelite este murată în apă sărată în mod natural, care izvorăşte dintr-un vechi sit de exploatare a sării.

Citește și: Rețeta de Varză a la Cluj sau Varză în straturi, o rețetă cu tradiție în bucătăria românească

"O punem toamna în butoi, cu murătoare, sfeclă roşie şi un alt secret e cimbru şi busuioc. Nu mai trebuie conservant dacă punem busuioc. Şi ne apucăm de învelit, orezul încă mai lucrează şi s emai umflă. Uite aşa, nici mici, nici mari, potrivite. Şi le aşezăm în oală", declară o bucătăreasă pentru Observator.

După ce sunt gata împachetate, sarmalele se pun la fiert pe plita cu lemne. După trei ore sunt gata de servit.

Ultimele știri