Pentru că este vineri și este zi de desert la Super Neatza, Vlăduț, iscusitul bucătar al matinalului a preparat în ediția din 20 mai 2022, a emisiunii o delicioasă și spectaculoasă rețetă de tort Limoncello. ”Este compus dintr-un blat pufos, o cremă de vanilie, fructe, mai precis afine, ce se potrivesc foarte bine cu crema de vanilie. În plus este un tort foarte însiropat.”, a spus acesta.
Urmăriți mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și voi în weekend un astfel de tort ce-i va impresiona pe cei dragi atât ca gust cât și ca aspect.
Citește și: Cheesecake cu jeleu de căpșuni, fără coacere
Tort Limoncello - Ingrediente
- Pentru blat de tort cu diametrul de 26 cm:
- 8 ouă de mărime medie
- 8 linguri de zahăr
- 8 linguri de făină
- 8 linguri de unt topit sau de ulei
- 2 linguri de lapte
- 1 linguriță cu lămâie răzuită
- 1 praf de sare.
- Pentru crema de vanilie:
- 1 litru de lapte
- 4 gălbenușuri
- 2 linguri de făină sau amidon
- 150 gr de zahăr
- 1 praf de sare
- 2 lingurițe cu extract de vanilie
- 400 gr unt cu 82% grăsime
- 100 gr afine
- 100 gr dulceață de lămâie
- Pentru sirop:
- 200 gr de zahăr
- 500 ml apă
- 200 ml limoncello
- siropul de la dulceața de lămâie, coajă de lămâie
- pentru glazura de ciocolată:
- 200 gr ciocolată amăruie
- 200 ml frișcă lichidă
- coaja și sucul de la o lămâie
- Pentru decor:
- cireșe
- bucăți de lămâie din dulceață
- afine
- petale confiate de trandafiri
Rețetă de tort Limoncello - Mod de preparare
Se începe cu prepararea blatului de tort conform rețetei clasice de pandișpan.
Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătim o forma de copt de 26 cm diametrul, pe care o ungem la interior cu puțin unt și presarăm un strat subțire de făină, iar la bază așezăm hârtie de copt.
Citește și: Tort magic de ciocolată cu căpșuni. Rețeta lui Vlăduț la Super Neatza, 8 aprilie 2022
Separăm albușurile de gălbenușuri. Presărăm sare peste albușuri și le mixăm până când devin cristaline. Adăugăm zahărul puțin câte puțin și amestecăm continuu. Ne oprim când obținem o bezea foarte fermă, care va rămâne fixată pe pereții bolului.
Amestecăm gălbenușurile cu coaja răzuită fin de la lămâie, dar și cu untul topit. Apoi adaugăm acest amestec peste bezeaua de albușuri. Adăugăm și laptele, omogenizăm bine compoziția și extragem mixerul.
Cu ajutorul unei spatule de silicon, încorporăm treptat făina trecută prin sită. Amestecăm făina în compoziție încet, cu mișcări circulare de jos în sus.
Turnăm compoziția pentru blat de tort în forma de copt și coacem blatul pentru 40 de minute, la 180 de grade Celsius. Îl lăsăm se tempereze 10 minute în forma de copt, apoi îl răsturnăm invers pentru a se nivela perfect. După răcire îl vom secționa în trei părți.
Preparăm crema de vanilie
Amestecăm gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul până când acestea se topesc. Adăugăm puțin lapte rece și făina, omogenizăm compoziția, apoi adăugăm laptele fierbinte. Amestecăm intens în timp ce adăugăm laptele pentru omogenizare.
Fierbem crema de vanilie la foc mediu amestecând continuu, până când devine consistentă. După stingerea focului, adăugăm vanilia în cremă și o lăsăm să se răcească. Apoi, spumăm untul moale și îl încorporăm în crema răcită.
Citește și: Tort din foi de bezea cu nuci și cremă de vanilie. Rețeta lui Vlăduț la Super Neatza, 1 aprilie 2022
Cum preparăm siropul pentru tort Limoncello
Punem apa cu zahărul la fiert și adăugăm coaja și sucul de la o lămâie. Fierbem siropul până când devine mai consistent. Stingem focul, adăugăm limoncello și lăsăm siropul neacoperit să se evapore alcoolul. Adăugăm și sirop de la dulceața de lămâie și vom obține o aromă senzațională.
Când avem blatul de tort răcit, la fel și crema și siropul, asamblăm tortul.
Amestecăm crema de vanilie cu afine și bucăți de lămâie din dulceață. Însiropăm cele trei secțiuni din blatul de tort. Așezăm prima secțiune de blat în forma de copt și întindem peste ea jumătate din crema de vanilie. Apoi așezăm a doua secțiune și o presăm ușor peste cremă. Întindem a doua parte de cremă și o acoperim cu ultima secțiune de blat. Dăm tortul la rece pentru 2-3 ore pentru a se așeza frumos straturile de tort.
Citește și: Tort cu ciocolată albă și fistic. Rețeta lui Vlăduț la Super Neatza, 25 martie 2022. Rețeta lui Vlăduț
Preparăm glazura de ciocolată și decorăm tortul
Punem frișca la încălzit și o lăsăm până aproape de punctul de fierbere. Stingem focul și adăugăm ciocolata peste smântână. Amestecăm intens până când aceasta se topește și obținem o compoziție omogenă.
Scoatem tortul de la rece, desfacem inelul din jurul lor și turnăm glazura de ciocolată deasupra tortului. O lăsăm să se prelingă frumos și pe lateralele tortului. Dăm din nou tortul la rece pentru câteva ore, apoi îl putem porționa și servi cu poftă.
Cheesecake de vinete. Rețeta lui chef Radu Darie la Super Neatza, 19 mai 2022...