Antena Căutare

De Ziua Internațională a Poeziei, hai să dai un tur de... "Mărţişor", casa memorială a lui Arghezi

"Nu-ți voi lăsa drept bunuri după moarte/ Decât un nume adunat pe-o carte", sunt versuri din "Testamentul" lui Tudor Arghezi, iar Ziua Internațională a Poeziei a adus la "Neatza cu Răzvan și Dani" momente sugestive pentru a celebra data de 21 martie. Despre "Mărțișor" se știe că a fost locuința poetului, devenită casă memorială chiar din dorința acestuia.

"Nu-ți voi lăsa drept bunuri după moarte/ Decât un nume adunat pe-o carte", sunt versuri din "Testamentul" lui Tudor Arghezi, iar Ziua Internațională a Poeziei a adus la "Neatza cu Răzvan și Dani" momente sugestive pentru a celebra data de 21 martie. Despre "Mărțișor" se știe că a fost locuința poetului, devenită casă memorială chiar din dorința acestuia.

Casa memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” este un spațiu inedit datorită istoriei și amintirilor pe care le poartă cu ea. Poetul, unul dintre cei trei mari inovatori ai limbajului poetic românesc, a locuit acolo începând cu anul 1930, și s-a întipărit în memoria locală sub denumirea de „Mărțișor”.

De ce i se spune "Mărțișor" casei memoriale a lui Tudor Arghezi?

I se spune "Mărțișor" pentru că la venirea lui Arghezi în zonă, oamenii locului deja aveau obiceiul de a atârna șnururi roșii în copaci, tradiție specific oltenească. Iar pentru că Tudor Arghezi se trage din zona Gorjului, poetul a fost impresionat de acest amănunt și a decis că acolo va fi casa lui pentru următorii ani. I-a pus numele de "Mărțișor".

Arghezi și-a dorit ca aceasta să fie casa lui memorială

Conform dorinței testamentare a scriitorului, începând cu anul 1974, aceasta a devenit casă memorială. În anul 1948 a fost naționalizată, poetul cedând bunurile sale cu condiția ca această proprietate să fie folosită pe post de casă memorială după trecerea sa în neființă.

De Ziua Internațională a Poeziei, hai să dai un tur de... "Mărţişor", casa memorială a lui Arghezi

(*Biroul lui Tudor Arghezi din casa Mărțișor)

La șapte ani după moartea poetului, la 20 mai 1974, s-au deschis porțile Casei Memoriale Tudor Arghezi, pentru ca din 2006 să devină Muzeu Memorial, sub coordonarea Muzeului Național al Literaturii Române.

De Ziua Internațională a Poeziei, hai să dai un tur de... "Mărţişor", casa memorială a lui Arghezi

"Mărțisor" se află în București poate vizita de toți cei interesați

Casa memorială a lui Tudor Arghezi se află pe Strada Mărțișor 26, sector 4, București

Program: Luni - închis. Marți - Duminică: 10:00 - 18:00

Bilete: 4 lei/zi/vizitator – adulţi
2 lei/zi/vizitator – pensionari, militari, elevi, studenţi
0 lei – copii <7/persoane cu dizabilități
5 lei/zi/vizitator – taxă de participare la atelierele pentru copii, în care este inclusă și vizitarea
• Taxă filmare/fotografiere profesionistă în interiorul muzeului/casei memoriale (taxă de filmare pentru TV, filme documentare realizate de specialişti): 40 lei/mp/ora
• Taxă filmare/fotografiere de către turişti în interiorul muzeului/casei memoriale: 15lei/vizitator/zi
• Taxă ghidaj: 6 lei/zi/grup vizitatori

Ea e femeia care a compus versurile ce le-ai cântat de la grădiniță și până acum: "Vine, vine primăvara"! Are ... Din puțul gândirii lui Dani izvorăște o dorință: "Răzvane, îmi vine să mă dezbrac gol puşcă şi să mă dau pe o troti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Citește și
Ultimele știri
x