Antena Căutare

O nouă creștere a tarifelor de distribuție a gazelor naturale a fost aprobată. Majorarea intră în vigoare cât de curând

Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energie a luat o nouă decizie cu privire la scumpirea gazelor. Iată ce transmit oficialii și care este procentul luat în calcul pentru majorare!

Aragaz pe gaz și bani Galerie
O nouă creștere a tarifelor de distribuție a gazelor naturale a fost aprobată | Shutterstock.com

Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei a aprobat o nouă creştere medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor naturale aplicabile consumatorilor de gaze naturale beneficiari ai serviciului de distribuţie.

Majorarea constă în suma de aproximativ 10 lei/MWh distribuit, iar modificarea tarifelor este determinată de trei factori principali, scrie Agerpres.

Citește și: Val de scumpiri de la 1 iulie 2024. Pentru ce vor plăti românii mai mulți bani începând de luni

Iată ce spun oficialii!

Articolul continuă după reclamă

O nouă creștere a tarifelor de distribuție a gazelor naturale a fost aprobată

Potrivit unui comunicat remis Agerpres, majorarea are loc în contextul creșterii costurilor serviciului de distribuție de gaze naturale cu inflația prognozată a anului 2024 de 4,6%; a creșterii costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum investițional record, atât în racordări de noi consumatori, cât și în extinderi de sisteme de distribuție în zonele concesionate; dar și ca urmare a reducerii cantității de gaze narturale distribuite în anul 2023 cu un procent de 8%.

„Cu titlu de exemplu: pentru un client casnic care locuieşte într-un apartament cu 3 camere şi are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea creşte cu aproximativ 2,5 lei” este o informație utilă care se regăsește în comunicat.

De asemenea, oficialii au revenit și pe Facebook cu un mesaj pentru cei interesați, oferind explicații și recomandări.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

„În ședința Comitetului de reglementare din data de 26.06.2024 au fost aprobate tarifele reglementate pentru prestarea serviciului de distribuție a gazelor naturale pentru fiecare operator. (...)”

Printre documentele aprobate se mai numără următoarele:

  • bonusurile pentru energia electrică produsă în cogenerare de înaltă eficienţă şi livrată în SEN și preţurile reglementate pentru energia termică livrată în SACET în perioada iulie - octombrie 2024
  • acordarea/modificarea unor autorizaţii de înfiinţare pentru realizarea de noi capacităţi energetice
  • acordarea/modificarea unor licenţe pentru exploatarea comercială a capacităţilor de producere a energiei electrice
  • acordarea unei autorizaţii de înfiinţare a magistralei directe pentru alimentarea cu gaze naturale a unui loc de consum situat în comuna Comarna, judeţul Iaşi, apaţinând unei persoanei fizice
  • modificarea unor licenţe pentru desfășurarea activității de operare a sistemului de distribuţie a gazelor naturale
  • proiectul de ordin pentru modificarea și completarea Normei tehnice privind stabilirea cerinţelor pentru executarea lucrărilor sub tensiune în instalaţii electrice, cod NTE 010/20/01.” transmit astfel oficialii.

În conformitate cu prevederile Legii energiei şi a gazelor naturale nr. 123/2012 şi cele ale Ordinului ANRE nr. 217/2018 privind aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuţie în sectorul gazelor naturale, Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei aprobă tarifele reglementate pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale şi stabileşte tarifele reglementate pentru prestarea serviciilor de distribuţie a gazelor naturale, diferenţiat, pentru fiecare operator de distribuţie.

Citește și: Cât vine factura la curent dacă lași pornit aerul condiționat timp de zece ore pe zi. Suma nu este de neglijat

Tarifele includ costuri generate de modernizarea şi dezvoltarea capacităţilor de distribuţie prin extinderea reţelelor sau prin realizarea sau înfiinţarea unor noi sisteme sau reţele, precum şi costuri generate de racordarea unor noi solicitanţi clienţi casnici, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi instituţii publice, doar dacă aceste costuri sunt justificate.

Tarifele de distribuţie se aplică pe un an tarifar, pentru perioada 1 iulie - 30 iunie, iar în prezent, proiectul de ordin privind stabilirea ratei reglementate a capitalului investit aplicată la aprobarea tarifelor pentru serviciile de transport şi distribuţie ale energiei electrice şi gazelor naturale, pentru a cincea perioadă de reglementare, este în faza finală de elaborare.

Autoritatea are în vedere atingerea unui echilibru între necesarul de investiţii pentru asigurarea calităţii serviciilor de transport şi distribuţie ale gazelor naturale şi energiei electrice şi nivelul tarifului aplicat beneficiarilor acestor servicii, tocmai pentru a stabili o rată corectă și eficientă din toate punctele de vedere.

Citește și: O nouă lege dată spre promulgare! Țigările și alcoolul, cumpărate doar cu buletinul. Ce amendă riscă vânzătorii

De ce semnele de pe autostradă au culoarea verde. Explicația este extrem de simplă și se bazează pe rațiune...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 28 iunie 2024. Cum să eliberezi tensiunea acumulată în perioadele aglomerate prin terapie energetică
Super Neatza, 28 iunie 2024. Cum să eliberezi tensiunea acumulată în perioadele aglomerate prin terapie energetică Vineri, 28.06.2024, 11:19
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x