Cartofii reprezintă un aliment de bază în bucătăria românilor datorită gustului bun pe care îl au, dar și pentru că poate fi gătit sub diferite forme și în diferite feluri de mâncare.
Pentru că s-au obișnuit să gătească foarte des cartofi, fiind un aliment atât de ușor de preparat, românii uită că excesul poate să dăuneze grav sănătății.
Deși sunt bogați în nutrienți, cartofii pot să creeze adevărate probleme de sănătate atunci când sunt consumați mult prea des.
Iată care sunt motivele pentru care problemele de sănătate pot apărea din cauza consumului în exces de cartofi.
Citește și: Cea mai rapidă dietă de slăbit din lume. Efectele sale sunt dovedite științific
Consumul excesiv de cartofi îți poate pune viața în pericol
Pentru că indicele glicemic al cartofilor este unul ridicat și pentru că determină o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, acest aliment reprezintă cu adevărat o problemă serioasă. În acest sens, presiunea suplimentară care apare asupra pancreasului poate să creeze o rezistență la insulină.
Citește și: A făcut un test banal de ADN și viața i-a fost dată peste cap. Ce a aflat o femeie despre familia ei
Fluctuațiile semnificative ale nivelului de zahăr din sânge reprezintă o problemă semnificativă mai ales pentru persoanele care se confruntă cu diabet zaharat sau chiar și cu prediabetul. Astfel, cartofii au puterea de a influența glicemia organismului uman și, implicit, de a provoca consecințe grave asupra sănătății de la riscul de complicații cardiace, până la complicații renale.
Cartofii sunt preferați de foarte mulți români, însă nu mulți știu cât de important este un consum moderat și bine stabilit. Specialiștii recomandă evitarea modurilor de preparare ce presupun cantități mari de ulei. Spre exemplu, cartofii prăjiți sau copți pot fi preparați într-un mod mult mai sănătos dacă sunt făcuți la friteuze cu aer cald.
Alternativele cartofilor
Un stil de viață sănătos constă și într-o dietă bine echilibrată care poate menține nivelul de zahăr din sânge în control, iar specialiștii recomandă ca atunci când oamenii au ocazia să înlocuiască cartofii cu legume cu un indice glicemic mai scăzut.
Printre acesea regăsim:
- salata
- spanacul
- varza
- țelina
- ciuperci
- conopidă
- fenicul
- vinete
- ardei
- broccoli
- morcov
- linte
- soia
Persoanele care au nevoie de o dietă bine stabilită pot apela la nutriționiștii specialiști care pot decide în funcție de fiecare organism cum se poate alcătui un stil de viață cât mai sănătos.
Este important ca oamenii să nu consume alimente cu un indice glicemic mare pentru a sta departe de probleme. O dietă diversificată și echilibrată te poate ajuta să îți menții starea de sănătate.
Un consum moderat al acestui aliment poate reprezenta un avantaj atunci când dorești să eviți problemele de sănătate.
Decizie controversată! Țigările electronice ar putea fi interzise. Cine și de ce a ajuns la această propunere... Emily Pellegrini i-a păcălit pe mulți miliardari. Cine este și cum au aflat de fapt că nu este reală...