Pe rafturile magazinelor sunt rare situațiile în care alimentele pe care le cumpărăm sunt 100% naturale, de obicei conțin aditivi, conservanți pentru a rezista mai mult timp acolo, dar cu toate acestea pe etichete scrie “natural” sau “suc 100% ”.
Ce înseamnă „suc 100%”?
După cum ați putea ghici, acea etichetă înseamnă în mod legal că totul din sticlă sau cutie a fost stors din fructe sau legume. Pare destul de simplu, nu? Nu chiar. Lucrurile sunt puțin mai complicate.
Eticheta „suc 100%” înseamnă că totul din sticlă provine dintr-un fruct sau dintr-o legumă, însă nu neapărat din fructele sau legumele pe care crezi că le consumi.
De exemplu, dacă tu cumperi suc de portocale, natural, de la raft, în compoziție mai poți avea și alte fructe.
Deci, ce fructe sunt în sticlă?
Producătorii de sucuri au o problemă cu cheltuielile de producție. Sucurile de fructe din zilele noastre sunt delicioase, dar sunt și scumpe. Este greu pentru producător să obțină un produs accesibil când trebuie să stoarcă o mulțime de fructe care costă mult pentru a produce o singură sticlă.
Astfel, pentru a economisi bani, companiile își diluează produsele cu sucuri mai ieftine, cum ar fi struguri albi, măr sau pere. Produsul finit este tot 100% suc de fructe, dar este posibil să nu fie suc din fructele la care vă așteptați.
Cea mai ușoară soluție pentru a înțelege ceea ce bei cu adevărat este să arunci o privire la lista de ingrediente, mai degrabă decât să te iei după numele produsului, potrivit MentalFloss.
Cum știu că într-adevăr eticheta nu minte?
FDA nu va permite companiilor să se refere la băuturile dulci cu arome de fructe ca la un suc natural de fructe. Dacă o băutură este diluată la mai puțin de „100% suc”, regulile FDA stipulează atunci că „suc” trebuie calificat cu un termen suplimentar precum „băutură”, „sirop” sau „cocktail”, în caz contrar se vor dispune măsuri legale pentru producător și eliminarea produsului de pe piață.