Antena Căutare

Care sunt alimentele care pot fi consumate în siguranță și după ce expiră. Ce recomandă specialiștii pentru a evita risipa

Nu toate alimentele care expiră trebuie aruncate la gunoi. Unele dintre ele pot fi consumate în siguranță și după data de expirare inscripționată pe etichetă. Iată despre ce produse alimentare este vorba!

România aruncă anual la gunoi 2,5 milioane de tone de mâncare, ceea ce înseamnă că fiecare român aruncă la gunoi, în medie, 70 de kilograme de mâncare în fiecare an. Asta pe fondul scumpirilor la produsele alimentare de bază. Însă, din acest volum de alimente aruncate, nu toate produsele ar trebui să ajungă la ghenă.

Specialiștii recomandă consumarea în siguranță a unor alimente și după data de expirare trecută pe ambalaj. Iată care sunt produsele alimentare care mai pot fi consumate și după ce a trecut termenul de valabilitate.

Citește și: Inflaţia a ajuns la 14,5% în luna mai. Ce produse au înregistrat creșteri record. Uleiul s-a scumpit cu 44%, iar cartofii cu 50%

Care sunt produsele alimentare care mai pot fi consumate și după ce expiră. Iaurtul este unul dintre ele

Articolul continuă după reclamă

Nastasia Belc, director general al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare, a vorbit despre alimentele pe care le putem consuma după ce au expirat, dar și despre cum putem să păstrăm produsele cât mai mult timp proaspete.

Citește și: Ce alimente ajută cu adevărat la reducerea colesterolului din sânge

„Sunt alimente care pot fi consumate și după ce scrie pe ambalaj, după termenul de valabilitate, pentru că termenul de valabilitate e pus de producător și producătorul își ia întotdeauna o marjă de siguranță pentru a nu îmbolnăvi consumatorul.”, a spus Nastasia Belc, citată de Digi24.

„Iaurturile, de exemplu, dacă sunt nedeschise, bineînțeles, depozitate în frigider corespunzător, ele se acidifiază, crește cantitatea de acid lactic, ceea ce nu este rău, acidul lactic fiind un conservant la rândul lui și deci nu e nicio problemă cu iaurturile.”, a completat aceasta.

Citește și: ANPC, amenda uriașă pentru un cunoscut supermarket. Au fost găsite fructe şi legume mucegăite, ustensile de bucătărie neigienizate

Alimentul la care se face cea mai mare risipă alimentară în România. Cu ce idei vin specialiștii

Nastasia Belc a spus că, în România, principala risipă alimentară se face la pâine. Așadar, soluția cea mai la îndemână a românilor pare că este aruncatul la gunoi. Însă, există foarte multe modalități prin care poți reutiliza pâinea sau prin care să o faci din nou proaspătă.

Citește și: Beneficiile consumului a două lingurițe de miere în fiecare zi

„Foarte mare risipă alimentară este la pâine. Pâinea, dacă se usucă, poate fi transformată imediat în pesmet. Problema e de manipulae și de igiena mediului alimentar. Frigiderele să fie curate, să fie curat în bucătărie, de exemplu. Deci pâinea se poate transforma în crutoane, să zicem, și să fie depozitată. Pâinea poate fi ținută la frigider, iar atunci ține mai mult decât scrie pe etichetă.”

Citește și: Alimente pe care le poți mânca și după data de expirare

O altă recomandare făcută de către Nastasia Belc este achiziționarea unor produse alimentare într-o formă care să reziste în timp, precum conservele, care nu necesită o depozitare la rece, ci pot fi strecurate fie într-o cămară, fie într-un beci.

„Mai sunt conservele, care și ele pot fi utilizate un timp mai îndelungat. Sau, dacă facem mai multă mâncare, să o congelăm și să o consumăm în continuare. Ideea este să avem grijă cât cumpărăm și să încercăm să evităm să aruncăm mâncare.”

Citește și: Cum să păstrezi pe timp de vară brânza mai mult timp în frigider, fără să se altereze și fără să se facă ca o gumă tare

Specialiștii recomandă să preparăm cantitatea de mâncare pe care o consumăm. „Igiena mediului alimentar contează foarte mult”

„Alimentele congelate pot sta și câteva luni de zile. S-ar putea să nu mai aibă gustul foarte, foarte bun, acela de proaspăt pe care îl știm. Nu ne îmbolnăvim, dar ar fi bine totuși să facem mai puține sarmale, în două luni ar fi mai bune congelate decât în șase luni.”, a precizat Nastasia Belc.

„Există și alimente care nu expiră, cum ar fi mierea.Și la miere este o problemă pentru că, odată borcanul desfăcut... (...) Din cauza igienei precare, au fost cazuri de botulism la miere. Igiena contează foarte mult, igiena mediului alimentar contează foarte mult ca să păstrăm mai mult alimentele.”

Citește și: Ce produs toxic a fost retras din magazinele mari: ”Clienții sunt rugați să nu îl consume!”. În alt supermarket, somon cu Listeria

Ceaiul de măceșe, recomandat pentru beneficiile sale naturiste. De ce trebuie să ținem neapărat cont atunci când îl cons...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 13 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Cer noros și temperaturi scăzute
Super Neatza, 13 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Cer noros și temperaturi scăzute Luni, 13.01.2025, 08:26
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x