Multe dintre afaceri generează profit pe baza “prăpastiei de cunoștințe” dintre ei și client. De la domeniul legal sau medical și până la cel imobiliar, ca și client, vei plăti de multe ori mai mult din cauză că nu vei ști cum să negociezi sau să argumentezi. Iar când vine vorba de repararea unei mașini, lucrurile nu sunt deloc diferite.
“Unde găsesc rafturi pentru scule auto?”, “Există vreun tip de ulei puțin mai ieftin?” sau “Chiar e nevoie să-mi schimb uleiul dacă am doar o problemă cu cauciucurile?” sunt câteva dintre întrebările pe care le-ai adresat de-a lungul timpului mecanicilor, iar răspunsurile au însemnat de multe ori o cheltuială în plus pentru tine. Sigur, nu încercăm să sugerăm că fiecare mecanic auto încearcă să te jefuiască însă e bine să știi câteva dintre lucrurile pe care aceștia nu ți le vor spune niciodată, pentru ca tu să plătești mai mult.
Nu pica în plasa fricii
Dacă mecanicul tău îți va spune că el nu ar mai conduce mașina nici măcar un kilometru, atunci ai dreptul să privești cu scepticism această afirmație. Mai ales dacă nu îți aduce niciun argument care să susțină ceea ce tocmai a spus. Așa că nu te teme să pui cât mai multe întrebări și să ceri răspunsuri mai amănunțite. Iar dacă încearcă să evite unele răspunsuri, ar fi cazul să schimbi mecanicul.
Uleiurile sintetice de motor s-ar putea să coste mai mult
Un alt neadevăr pe care s-ar putea să îl auzi la vizita ta la mecanic este cum că uleiurile sintetice de motor te vor costa mai mult. Adevărul e că nu vei sesiza nicio diferență între uleiul clasic de motor și cel sintetic. Iar de multe ori, cel din urmă nu va trebui să fie schimbat atât de des între utilizări așa că dacă stai prost cu bugetul sau pur și simplu preferi o metodă mai ieftină dar la fel de eficientă de a-ți întreține mașina, ferește-te de mecanicii care insistă să nu folosești ulei sintetic.
Nu au instrumentele potrivite
Chiar dacă poate părea mai ieftin, ferește-te de mecanicii care nu folosesc toate instrumentele necesare muncii lor. Un atelier bun va avea întotdeauna la dispoziție un analizor de motoare și o unealtă de analizare de ultimă generație. Orice mecanic care îți spune că nu are nevoie de instrumente complicate ar trebui evitat.
Asigură-te că plăcuțele de frână sunt originale
Orice mecanic care îți recomandă plăcuțe de frână neoriginale și ieftine ar trebui evitat. Sigur, economisești câțiva lei însă siguranța ta e de neprețuit. Nu te feri să întrebi și să te asiguri că plăcuțele de frână sunt originale, direct de la producător.
Află data de producere a cauciucurilor
De fiecare dată când schimbi cauciucurile, întreabă și de data în care au fost produse. Dacă o ofertă pare prea bună ca să fie adevărată, atunci probabil așa și este. Ai putea primi cauciucuri vechi de 3 ani, iar asta se poate dovedi fatal, mai ales în cazul celor de iarnă.
5 pași esențiali pentru o mașină pregătită de vacanță!... Anunț important pentru românii posesori de Dacia, Volkswagen și Ford! „În funcție de tipul de combustibil folosit...”...